Serowy zawijaniec ze śliwkami. Przepis na to ciasto wypatrzyłam u jednej znajomej, która robi obłędne zdjęcia swoich potraw. Sam przepis wyglądałam na prosty w wykonaniu, dlatego zdecydowałam się z niego skorzystać. Pyszny w smaku. Wilgotny zawijaniec nadziany śliwkami węgierkami. U mnie dodatkowo polany lukrem i posypany pokruszony pistacjami. Odkąd wpadłam na ten przepis, zdążyłam go już kilka razy zrobić 🙂 Pyszny i bardzo łatwy w wykonaniu.
Serowy zawijaniec ze śliwkami
Ingredients
- 250 g kremowego serka mascarpone lub zmielony twaróg
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 żółtka
- 1/2 szkl cukru
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 10 dużych śliwek pokrojonych na kawałki + 2 łyżki cukru
- dodatkowo
- lukier
- pokruszone pistacje
Instructions
- Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na oproszonym mąką blacie na prostokąt. Uważać, żeby nie rozwałkować zbyt cienko. Na wierzchu ułożyć pokrojone śliwki i posypać cukrem. Zwinąć w roladę.Przełożyć na papier do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45-50 min
- Rada ode mnie. Jak piekłam za pierwszym razem ciasto mi się się rozeszło po bokach. Za drugim razem z obu stron ciasta ustawiłam foremki do keksa, co pozwoliło zachować formę rolady.
źródło inspiracji https://zenwkuchni.com/serowy-zawijaniec-ze-sliwkami/
Mascarpone roulade with plums
- 250 g mascarpone cheese
- 2 cups sponge flour
- 2 yolks
- 1/2 cup sugar
- 4 tablespoons of oil
- 2 spoons of baking powder
- about 10 plums cut into pieces + 2 tablespoons sugar
- Additionally
- icing
- crushed pistachios
- Knead all the ingredients and roll them out on a sprinkled with flour countertop into a rectangle. Be careful not to roll out too thinly. Arrange chopped plums on top and sprinkle with sugar. Roll into a roulade. Transfer to baking paper. Brush with beaten whites. Bake in an oven preheated to 180 C for about 45-50 min
- Advice from me. As I baked the first time, the cake spread apart. The second time, on both sides of the cake I placed ceramic molds, which allowed me to keep the form of the roulade.