Szukaj
Close this search box.

Serowy zawijaniec ze śliwkami/Mascarpone roulade with plums

Serowy zawijaniec ze śliwkami. Przepis na to ciasto wypatrzyłam u jednej znajomej, która robi obłędne zdjęcia swoich potraw. Sam przepis wyglądałam na prosty w wykonaniu, dlatego zdecydowałam się z niego skorzystać. Pyszny w smaku. Wilgotny zawijaniec nadziany śliwkami węgierkami. U mnie dodatkowo polany lukrem i posypany pokruszony pistacjami. Odkąd wpadłam na ten przepis, zdążyłam go już kilka razy zrobić 🙂 Pyszny i bardzo łatwy w wykonaniu.

Serowy zawijaniec ze śliwkami

Ingredients
  

  • 250 g kremowego serka mascarpone lub zmielony twaróg
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 10 dużych śliwek pokrojonych na kawałki + 2 łyżki cukru
  • dodatkowo
  • lukier
  • pokruszone pistacje

Instructions
 

  • Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na oproszonym mąką blacie na prostokąt. Uważać, żeby nie rozwałkować zbyt cienko. Na wierzchu ułożyć pokrojone śliwki i posypać cukrem. Zwinąć w roladę.Przełożyć na papier do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45-50 min
  • Rada ode mnie. Jak piekłam za pierwszym razem ciasto mi się się rozeszło po bokach. Za drugim razem z obu stron ciasta ustawiłam foremki do keksa, co pozwoliło zachować formę rolady.

 

 

źródło inspiracji https://zenwkuchni.com/serowy-zawijaniec-ze-sliwkami/

 

Mascarpone roulade with plums

 

  • 250 g mascarpone cheese
  • 2 cups sponge flour
  • 2 yolks
  • 1/2 cup sugar
  • 4 tablespoons of oil
  • 2 spoons of baking powder
  • about 10 plums cut into pieces + 2 tablespoons sugar
  • Additionally
  • icing
  • crushed pistachios
  1. Knead all the ingredients and roll them out on a sprinkled with flour countertop into a rectangle. Be careful not to roll out too thinly. Arrange chopped plums on top and sprinkle with sugar. Roll into a roulade. Transfer to baking paper. Brush with beaten whites. Bake in an oven preheated to 180 C for about 45-50 min
  2. Advice from me. As I baked the first time, the cake spread apart. The second time, on both sides of the cake I placed ceramic molds, which allowed me to keep the form of the roulade.
 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube