Serowy zawijaniec z jagodami. Jakiś czas temu robiłam taki zawijaniec ze śliwkami. Tak mi zasmakował, że postanowiłam zrobić z innymi owocami. Tak oto powstał zawijaniec z dżemem jagodowym i świeżymi jagodami. Ciasto bardzo szybko się robi. Nie jest trudne w wykonaniu i jest naprawdę smaczne.
Serowy zawijaniec z jagodami
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 50 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Składniki
- 250 g kremowego serka mascarpone lub zmielony twaróg
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 żółtka
- 1/2 szkl cukru
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki dżemu jagodowego
- 250 g świeżych jagód
- dodatkowo
- lukier kwaśna śmietana wymieszana z cukrem pudrem
- garść jagód do dekoracji
Instrukcje
- Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na oproszonym mąką blacie na prostokąt. Uważać, żeby nie rozwałkować zbyt cienko. Na wierzchu rozsmarować jagodowy dżem i wysypać jagody. Zwinąć w roladę.Przełożyć na papier do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45-50 min
- Rada ode mnie. Jak piekłam za pierwszym razem ciasto mi się się rozeszło po bokach. Za drugim razem z obu stron ciasta ustawiłam foremki do keksa, co pozwoliło zachować formę rolady.
- Można też, tak jak ja w tym przypadku, włożyć do keksówki.
Mascarpone roulade with blueberries. Simple to make and very tasty. Filled with blueberry jam and fresh blueberries.