Serowy zawijaniec z jagodami/Mascarpone roulade with blueberries

Serowy zawijaniec z jagodami. Jakiś czas temu robiłam taki zawijaniec ze śliwkami. Tak mi zasmakował, że postanowiłam zrobić z innymi owocami. Tak oto powstał zawijaniec z dżemem jagodowym i świeżymi jagodami. Ciasto bardzo szybko się robi. Nie jest trudne w wykonaniu i jest naprawdę smaczne.

Serowy zawijaniec z jagodami

Prep Time 10 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 1 hr
Course Dessert
Cuisine international

Ingredients
  

  • 250 g kremowego serka mascarpone lub zmielony twaróg
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki dżemu jagodowego
  • 250 g świeżych jagód
  • dodatkowo
  • lukier kwaśna śmietana wymieszana z cukrem pudrem
  • garść jagód do dekoracji

Instructions
 

  • Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na oproszonym mąką blacie na prostokąt. Uważać, żeby nie rozwałkować zbyt cienko. Na wierzchu rozsmarować jagodowy dżem i wysypać jagody. Zwinąć w roladę.Przełożyć na papier do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45-50 min
  • Rada ode mnie. Jak piekłam za pierwszym razem ciasto mi się się rozeszło po bokach. Za drugim razem z obu stron ciasta ustawiłam foremki do keksa, co pozwoliło zachować formę rolady.
  • Można też, tak jak ja w tym przypadku, włożyć do keksówki.

 

Mascarpone roulade with blueberries. Simple to make and very tasty. Filled with blueberry jam and fresh blueberries.

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube