Seromak z białego maku
Składniki
Kruchy spód:
- 200 g mąki pszennej
- 140 g masła w temperaturze pokojowej
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa makowa :
- 350 g białego maku
- 40 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki miałkiego cukru
- 100 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- 3 białka ubite na sztywną pianę
Na masę serową:
- 500 g białego twarogu trzykrotnie zmielonego
- 100 g gęstej śmietany 18%
- 60 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1/2 opakowania budyniu
- 3 jajka
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
Instrukcje
Kruchy spód
- W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.
- Formę o średnicy 23 – 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić kruszonką (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor
Masa makowa
- Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem . Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
- W misie wymieszać wszystkie składniki masy makowej, pod sam koniec delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.
- Tak przygotowaną masę makową wyłożyć na podpieczony wcześniej kruchy spód, wyrównać.
Masa serowa
- Miękkie masło zmiksować na pusztystą mase . Dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować. Nie przerywając miksowania dodawać najpierw ser a potem śmietanę i kolejno po jednym jajku oraz budyń. Masę doprawić sokiem i skórką z cytryny oraz wanilią. Gotową masę wyłożyć na masę makową i wyrównać
- Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 60-70 minut. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia trzeba skontrolować czy wierzch nie przypieka się zbytnie i ew. przykryć z wierzchu arkuszem folii aluminiowej. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku
*Podane składniki wystarczą na tortownicę . Na zdjęciach są jeszcze serca makowo – serowe . Na nie potrzebna jest dodatkowa masa makowa i serowa .
Serca makowo serowe