Sernik z musem mango. Mocno czekoladowy spód, kremowy sernik na zimno, mus mango i galaretka. Mogę tylko napisać, że to było przepyszne.
Sernik z musem mango
Prep Time 1 hour hr
Cook Time 30 minutes mins
4 hours hrs
Total Time 5 hours hrs 30 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Na czekoladowy spód
- 4 jajka
- 2 łyżeczki Proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 1 gorzka czekolada
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki cukru
- 150 g masła
Do nasączenia
- rum
- woda
Na sernik na zimno
- 1000 ml białego kremowego serka typu Philadelphia
- 300 gr białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- 12 listków żelatyny
- 1/4 szkl drobnego cukru
Na mus mango
- 1300 ml pulpy mango z puszki
- 13 listków żelatyny
Na wierzch
- 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
Instructions
Na czekoladowy spód
- Jajka ubić z cukrem na kremową, puszysta masę. W rondelku umieścić masło, czekoladę i mleko. Zagotować. Odstawić do ostygnięcia.
- Wszystkie składniki połączyć i wylać do blachy o wymiarach 24 cm/30 cm. Piec 50 min w 180 st. Po wystudzeniu ciasta ściąć wierzch. Nasączyć według uznania. U mnie był to rum wymieszany z wodą.
Na sernik na zimno
- W misie miksera połączyć ser z cukrem.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej, ciepłej żelatyny dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Wylać na czekoladowy spód i wstawić do lodówki do stężenia.
Na mus mango
- W rondelku podgrzać pulpę z mango.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej, ciepłej żelatyny dodać pulpę mango i wymieszać na jednolitą masę. Przestudzone mango wylać na warstwę sernika. Wstawić do lodówki do stężenia.
Na wierzch
- Zrobić galaretkę według instrukcji na opakowaniu i lekko tężejącą wylać na mus mango. Wstawić do lodówki do stężenia.
Keyword królik na słodko, sernik na zimno