Sernik ze śliwkami
Ingredients
Na kruche ciasto
- 170 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- poł łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g masła w temperaturze pokojowej
- 80 g drobnego cukru do wypieków
Na mase serowa
- 500 g twarogu quark lub białego twarogu
- 500 g serka ricotta
- 2 duże jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 szklanka drobnego cukru
Dodatkowo
- 500 g śliwek węgierek odpestkowanych
Instructions
Na kruche ciasto
- Do miski wsypać wszystkie składniki i wyrobić między palcami, do momentu kiedy powstaną grudki z ciasta .Tortownicę o średnicy 24 cm wylożyć papierem do pieczenia Połowę kruszonki wysypać do formy .Wylepić ciastem spód i podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 – 18 minut. Drugą połowę zostawić na wierzch sernika
Na mase serowa
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misie miksera umieścić wszystkie składniki . Miksować krótko . Tylko do połączenia się składników żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej .Napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
- Masę serową wylać na podpieczony spód, na jej wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciem ku górze . Owoce posypać pozostałą kruszonką. Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut lub do wypieczenia sernika. Przestudzić w stygnącym piekarniku.