Sernik z wiśniami i pianką. Dzień kobiet, dzień kobiet…niech każdy się dowie, że dzisiaj jest święto dziewczynek. Skoro Dzień Kobiet to i ciasto na Dzień Kobiet. Dziś macie swój dzien i Królisia ( doświadczalnego ) możecie mieć w głebokim poważaniu. Dziś skupiacie się na sobie, swoich potrzebach ( w inne dni też oczywiście możecie, ale dziś macie to przyznane odgórnie ). Dziś leżycie, pachniecie, Królisiowi ze swoimi roszczeniami każecie się bujać i bez krępacji obżeracie się obłędnym sernikiem z wiśniami i delikatną pianką z białek i gęstej smietanki. Jak nie macie serniczka wysyłacie Królisia po jakąś pychotkę w te pędy do cukierni. Niech się Króliś postara a nie kolejny raz przywlecze zwiędłe goździki i rajstopy.
Sernik z wiśniami i pianką
Składniki
Na ciasteczkowy spód
- 100 g masła roztopionego
- 300 g kakaowych herbatników
Na sernik
- 750 g 3-krotnie mielonego lub bardzo gęstego sera wiaderkowego
- 425 g mleka słodzonego skondensowanego
- 3 jajka
- 1/2 budyniu opakowanie 35 g
Na wiśnie
- 2 puszki Princes Fruit Filling Black Cherry
- 1 galaretka wiśniowa
Na ptasie mleczko
- 6 białek
- 9 listków żelatyny
- 6 łyżek cukru pudru
- 300 ml śmietany kremówki 36%
Instrukcje
Na ciasteczkowy spód
- Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową.Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Na sernik
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić po koljei wszystkie składniki i zmiksowac tylko do połączenia składników. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Piec w kąpieli wodnej przez około 60 min w temperaturze 170 C.
- Studzić przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut, po czym chwilę przy uchylonych (najlepiej włożyć drewnianą łopatkę w drzwiczki), a następnie wyjąć i studzić całkowicie w temp. pokojowej. Wstawić do lodówki.
Na wiśnie
- Zawartość puszek umieścić w rondelku, podgrzać ( nie doprowadzać do wrzenia ). Wsypać galaretkę i wymieszać. Wystudzoną mase wylać na sernik. Wstawić do lodówki, do stężenia
Na ptasie mleczko
- Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypywać po łyżce cukier cały czas ubijając, a następnie wlać powoli rozpuszczoną żelatynę. W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę. Połączyć obie masy i delikatnie wymieszać.Masę wylać czereśniową warstwę i wstawić do lodówki, do stężenia