Sernik z musem śliwkowym. Mój ukochany sernik. Sernik to ciasto, które nigdy mi się nie znudzi. Tu sernik na zimno z dodatkiem białej czekolady na spodzie z pierniczków nadziewanych marmolada plus śliwkowy mus. Niebo w gębie
Sernik z musem śliwkowym
Czas przygotowania 45 minuty minut
6 godziny godzin
Łączny czas 6 godziny godzin 45 minuty minut
Porcje 12
Składniki
Na spód
- 2 opakowania pierniczków serc
- Na sernik na zimno
- 1000 g zmielonego twarogu sernikowego może być ser philadelphia
- 150 g cukru
- 2 cytryny sok
- 13 listków żelatyny
- 300 g białej czekolady
Na śliwkowy mus
- 1000 ml śliwek wegierek w soku
- 300 ml śmietany kremówki
- 13 listków żelatyny
- 100 gr cukru
- sok z 1 cytryny
Instrukcje
Na spód
- Na spodzie tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyc pierniczki
Na sernik
- W misce umieścić ser, cukier i sok z cytryny. Zmiksować mikserem do połączenia składników.
- W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Ciepłą żelatynę dodać do ciepłej czekolady , dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na pierniczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia
Na śliwkowy mus
- Sliwki umiescic z sokiem, cukrem i sokiem z cytryny w blenderze i zmiksowac na gładkie puree. Następnie lekko podgrzać w rondelku.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Puree połączyć z żelatyną i odstawic do schłodzenia.
- W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree ze śliwek. Delikatne lecz dokładnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej. Warstwę musu śliwkowego wylać na masę serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.