Sernik z musem pistacjowym. Kremowy sernik z delikatnym musem pistacjowym. Całość wykończona pistacjami rafaello. Mus zrobiony z wykorzystaniem pysznego kremu pistacjowego, zakupionego w sklepie internetowym. Ten sernik to uczta dla kubków smakowych. Idealny z gorzką , dobrej jakości kawą. Świetny na spotkanie z dobrą koleżanką. Przy takim serniku można się oddac plotkim lub jak w naszym przypadku z Judytą, pogadać jak zrobić świece ozdobne
Składniki
Składniki na spód:
- 160 g ciastek zbożowych pełnoziarnistych lub owsianych
- 30 g masła roztopionego
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 250 ml kwaśniej śmietany
- 3 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
Mus pistacjowy:
- 1 słoiczek około 200 g kremu pistacjowego *
- 250 g serka mascarpone schłodzonego
- 200 ml śmietany kremówki 30% schłodzonej
- 5 listków żelatyny
Ponadto do dekoracji:
- garść posiekanych pistacji niesolonych
- rafaello
Instrukcje
Składniki na spód:
- Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
- Do tortownicy o średnicy 23 cm wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 10 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić.
Składniki na masę serową:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
- Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Mus pistacjowy:
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- W misie miksera umieścić krem pistacjowy i serek mascarpone. Zmiksować do połączenia, by nie było widać grudek mascarpone. Do letniej żelatyny dodać łyżkę masy pistacjowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać. Pilnować, żeby nie było grudek. Zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.
- W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy pistacjowej, w dwóch partiach i delikatnie wymieszać do powstania konsystencji musu.
- Gotowy mus pistacjowy przełożyć na wystudzony sernik i wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin lub przez całą noc w lodówce.
Ponadto do dekoracji:
- Po schłodzeniu sernik udekorować.
https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-musem-pistacjowym
Ingredients for the base :
⦁ 160 g oat biscuits
⦁ 30 g butter, melted
Put biscuits and butter into the blender and blend so the mixture resembles a wet sand structure
Spread the biscut mixture on the bottom of the tin with a diameter of 23 cm. Use a metal spoon to press the biscuitcrumbs down firlmly and evenly. Bake at 175 ° C for about 10 minutes or until golden brown. Take out and cool slightly.
Ingredients for cheese filling :
⦁ 500 g of philadelphia cheese
⦁ 250 ml of sour cream
⦁ 3 eggs
⦁ 3/4 cup caster sugar
⦁ 3 tablespoons of custard powder
All ingredients should be at room temperature.
Put all ingredients in the mixing bowl. Mix with whisk; do not mix too long so you do not unnecessarily aerate the cheese mixture – the aerated cheesecake will raise quickly, and then it will sink. We do not want this; cheesecake after baking should be flat as a table.
Spread the cheese mixture onto thebiscuit base and bake at 150 ° C for about 45 minutes. The entire surface of the cheesecake should be elastic. If necessary, extend the baking time. Remove from the oven, cool.
Pistachio mousse:
⦁ 1 jar (about 200 g) of pistachio cream
⦁ 250 g mascarpone cheese, chilled
⦁ 200 ml of 30% cream, whipped cream
⦁ 5 leaves of gelatin
Soak the gelatine leaves in a cold water for about 5-7 minutes, then remove and lightly squeeze out.
Place the squeezed gelatin in a small container and gently heat to dissolve.
Mix the pistachio cream and mascarpone cheese in the mixer bowl. Combine. Add a tablespoon of pistachio mass to the lukewarm gelatin, mix it thoroughly. Add another 2 tablespoons and mix again. Make sure that there are no lumps. Add gelatine to the cheese mixture and combine.
In a separate dish, whip double cream. Add it to the pistachio mass, in two parts and mix gently to create a mousse consistency.
Put the finished pistachio mousse on the cooled cheesecake and align. Chill for a few hours or overnight in the fridge.
In addition to decorate
⦁ a handful of chopped unsalted pistachios
⦁ Rafaello
After cooling, decorate the cheesecake.