Sernik z musem jabłkowym

Sernik z musem jabłkowym. Serniki to jest to, co Konefki lubią najabardziej. Tu Konefka sobie wymyśliła sernik robiony z mlekiem skondensowanym, słodzonym i kwaskowym musem jabłkowym. Serniczek prima sort.

Sernik z musem jabłkowym

Prep Time 30 mins
Cook Time 1 hr
4 hrs
Total Time 5 hrs 30 mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na sernik

  • 750 g 3-krotnie mielonego lub bardzo gęstego sera wiaderkowego
  • 425 g mleka słodzonego skondensowanego
  • 3 jajka
  • 1/2 budyniu opakowanie 35 g

Na jabłkowe puree

  • 2 kg jabłek
  • cukier opcjonalnie
  • Na mus jabłkowy
  • 1200 ml jabłkowego puree
  • 3/4 szkl gorącej wody
  • 2 galaretki cytrynowe

Instructions
 

Na sernik

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić po koljei wszystkie składniki i zmiksowac tylko do połączenia składników. Piec w kąpieli wodnej przez około 60 min w temperaturze 170 C.
  • Studzić przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut, po czym chwilę przy uchylonych (najlepiej włożyć drewnianą łopatkę w drzwiczki), a następnie wyjąć i studzić całkowicie w temp. pokojowej. Wstawić do lodówki.

Na jabłkowe puree

  • Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na mniejsze części i umieścić w garnku. Dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając. Następnie gotować na zmniejszonej mocy 20-30 minut, aż zaczną się rozpadać. Pod koniec zblendować. Do ciasta wykorzystać 1200 ml
  • Na mus jabłkowy
  • W gorącej wodzie rozpuścić galaretki. Dobrze połączyć i wymieszać z jabłkowym puree. Wylać na ciasto.
Keyword królik na słodko, ser biały, sernik

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube