Sernik z musem jabłkowym. Serniki to jest to, co Konefki lubią najabardziej. Tu Konefka sobie wymyśliła sernik robiony z mlekiem skondensowanym, słodzonym i kwaskowym musem jabłkowym. Serniczek prima sort.
Sernik z musem jabłkowym
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 1 hour hr
4 hours hrs
Total Time 5 hours hrs 30 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Na sernik
- 750 g 3-krotnie mielonego lub bardzo gęstego sera wiaderkowego
- 425 g mleka słodzonego skondensowanego
- 3 jajka
- 1/2 budyniu opakowanie 35 g
Na jabłkowe puree
- 2 kg jabłek
- cukier opcjonalnie
- Na mus jabłkowy
- 1200 ml jabłkowego puree
- 3/4 szkl gorącej wody
- 2 galaretki cytrynowe
Instructions
Na sernik
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić po koljei wszystkie składniki i zmiksowac tylko do połączenia składników. Piec w kąpieli wodnej przez około 60 min w temperaturze 170 C.
- Studzić przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut, po czym chwilę przy uchylonych (najlepiej włożyć drewnianą łopatkę w drzwiczki), a następnie wyjąć i studzić całkowicie w temp. pokojowej. Wstawić do lodówki.
Na jabłkowe puree
- Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na mniejsze części i umieścić w garnku. Dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając. Następnie gotować na zmniejszonej mocy 20-30 minut, aż zaczną się rozpadać. Pod koniec zblendować. Do ciasta wykorzystać 1200 ml
- Na mus jabłkowy
- W gorącej wodzie rozpuścić galaretki. Dobrze połączyć i wymieszać z jabłkowym puree. Wylać na ciasto.
Keyword królik na słodko, ser biały, sernik