Sernik z malinami i migdałową kruszonką. Kremowy, słodki sernik z kwaskowymi malinami. Sernik robiony bez spodu ale za to z obłędną, migdałową kruszonką.
Sernik z malinami
Sernik z malinami
Składniki
Na kruszonkę
- 75 g mąki pszennej
- 75 g migdałów rozdrobnionych tłuczkiem
- 1/2 szklanki cukru
- 60 g masła roztopionego
- W miseczce umieścić mąkę migdały, cukier i sól. Wlac rozpuszczone masło. Mokrą masę połaczyć z sypkimi składnikami do powstania kruszonki
Na masę serową:
- 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 250 ml kwaśniej śmietany
- 4 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 1/2 opakowania budyniu smietankowego lub waniliowego
Dodatkowo
- 750 gramów świeżych malin
Instrukcje
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
- Masę serową przelać fo tortownicy. Na wierzch wysypac maliny i lekko wcisnąć w masę serową. Na maliny wysypać migdałową kruszonkę. Piec w temperaturze 150 C przez około 60-90 minut. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Najlepiej wystudzony sernik wsatwic na noc do lodówki.
Raspberries cheesecake with almond crust
For almond nut
- 75 g of plain flour
- 75 g of almonds (finely chopped)
- half a glass of sugar
- 60 g butter (melted)
- Put the flour (almonds, sugar and salt in the bowl. Pour the dissolved butter. Combine with dry ingredients to make a crumble)
For cheese filling :
- 1000 g of philadelphia cheese
- 250 ml of sour cream
- 4 eggs
- 1 cup caster sugar
- 5 tablespoons of custard powder
Additionally
- 700 grams of fresh raspberries
- All ingredients should be at room temperature.
- Put all ingredients in the mixing bowl. Mix with whisk; do not mix too long so you do not unnecessarily aerate the cheese mixture – the aerated cheesecake will raise quickly, and then it will sink. We do not want this; cheesecake after baking should be flat as a table.
- Spread the cheese mixture onto baking form. Top with raspberries and lightly press into the cheese mixture. Sprinkle the almond crumble on the raspberries. Bake at 150 ° C for about 60- 90 minutes. If necessary, extend the baking time. Remove from the oven, cool.