Sernik z kremem czekoladowym. Pyszny sernik z kremem czekoladowym z dodatkiem likieru Baileys. Ciasto przełożone kwaskowymi powidłami śliwkowymi. Wykwintnie i bardzo smacznie.
SKŁADNIKI
⦁ 750 g zmielonego tłustego twarogu
⦁ 7 jajek
⦁ 175 g miękkiego masła
⦁ 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
⦁ 2 łyżki mąki pszennej
⦁ drobno starta skórka z 1 pomarańczy
Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka dokładnie oddzielić od białek. Miękkie masło ucierać przez ok. 5 minut do uzyskania pusztej masy.
Dalej ubijając dodawać stopniowo po łyżce żółtka i cukier. Następnie dodać ser, mąkę i skórkę z pomarańczy.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wymieszać dokładnie, ale bardzo delikatnie.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę o średnicy 26 cm posmarować od środka masłem. Wylać masę serową i wstawić do piekarnika (na półkę niżej niż środkowa). Na dno postawić małą keksówkę i wlać do niej, do połowy wrzącą wodę. Piec przez 1 godzinę i 5 minut.( U mnie sernik piekł się 1.30 min). Sernik wyrośnie i zrumieni się, może miejscami popękać
Po skończeniu pieczenia zostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzić stopniowo, po trochu otwierając drzwiczki, w końcu wyjąć sernik z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz.
⦁ 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
⦁ 25 biszkoptów amaretti
⦁ 70 gram kandyzwanej skórki pomarańczy
Wystudzony sernik posmarowac powidłami śliwkowymi. Na wierzch wysypać kandyzowana skórkę pomarańczy i ułozyc biszkopty
⦁ 480 ml zimnej śmietany kremówki 36 %
⦁ 85 gram cukru pudru
⦁ 30 gram kakao
⦁ 30 ml Baileys Irish Cream
W dużej misce umieścić składniki na krem i ubić na sztywno. Krem wyłożyc na biszkopty