Szukaj
Close this search box.

Sernik wiedeński – Viennese cheesecake

Vienna cheesecake

Składniki
  

For cheesecake

  • 300 gr quark
  • 700 gr mascarpone
  • 10 eggs
  • 250 g butter soft
  • 300 g of fine sugar or icing sugar
  • 3 tablespoons of plain flour
  • finely grated skin with 1 orange

For chocolate glaze

  • 150 g dark chocolate
  • 120 ml of double cream
  • 100 m Baileys liqueur

Instrukcje
 

For cheesecake

  • The cheesecake ingredients should be at room temperature. Separate the yolks from the whites. Cream the butter for about 5 minutes to get fluffy, white mixture.
  • Continue and start adding the yolks and sugar gradually to butter mixture. Then add the cheeses, flour and orange peel.
  • In a separate bowl, whip the whites into a stiff foam and add to the cheese mix. Mix thoroughly, but very gently.
  • Preheat oven to 180 degrees C (top and bottom without fan assistance. Spread a bit of butter around 26 cm diameter cake form. Pour the cheese mixture and put in the oven (lower than the middle shelf). Put a small form in the bottom and pour boiling water halfway into it. Bake for 1 hour and 5 minutes. (I baked the cheesecake 1 hour and 30 minutes). The cheesecake will grow and become brown, it may crack in some places
  • After finishing baking, leave the cheesecake in the oven for a few minutes with closed door, then cool gradually, opening the door a little bit, finally remove the cheesecake from the oven. When completely cool, remove the rim.

For chocolate glaze

  • Finely chop the chocolate. Place in a bowl, add the cream and heat in a water bath until the chocolate is dissolved and all the ingredients are fully combined. Add the liqueur and mix. Cover the cheesecake with the chocolate glaze.

Sernik wiedeński

Składniki
  

Na sernik

  • 1 kg zmielonego tłustego twarogu
  • 10 jajek
  • 250 g masła
  • 300 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • drobno starta skórka z 1 pomarańczy

Na polewę

  • 150 g czekolada gorzkiej
  • 120 ml śmietanki 36 %
  • 100 ml likieru baileys

Instrukcje
 

Na sernik

  • Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka dokładnie oddzielić od białek. Miękkie masło ucierać przez ok. 5 minut do uzyskania pusztej masy.
  • Dalej ubijając dodawać stopniowo po łyżce żółtka i cukier. Następnie dodać ser, mąkę i skórkę z pomarańczy.
  • Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wymieszać dokładnie, ale bardzo delikatnie.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę o średnicy 26 cm posmarować od środka masłem. Wylać masę serową i wstawić do piekarnika (na półkę niżej niż środkowa). Na dno postawić małą keksówkę i wlać do niej, do połowy wrzącą wodę. Piec przez 1 godzinę i 5 minut.( U mnie sernik piekł się 1.30 min). Sernik wyrośnie i zrumieni się, może miejscami popękać
  • Po skończeniu pieczenia zostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzić stopniowo, po trochu otwierając drzwiczki, w końcu wyjąć sernik z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz.

Na polewę

  • Czekoladę drobno posiekać. Umieścić w miseczce, dodać śmietankę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści i składniki się połączą.Dodac likier i ieszac do połączenia. Polewę czekoladową ostudzić, gdy zacznie gęstnieć posmarować sernik.
  • U mnie dodatkowo orzechy pekan i pistacje

 

 

 

 

 

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube