Za rogiem święta, a jak święta to u mnie koniecznie i bezwarunkowo sernik. Dodatkowym bonusem jest tutaj żurawinowy curd. Słodki i lekko maślany. Kwaskowa żurawina świetnie podkręca smak kremowego sernika pieczonego w kąpieli wodnej.
Sernik nowojorski z zurawinowa polewą
Składniki
- Na spód:
- 70 g masła roztopionego
- 140 g ciastek digestive pokruszonych
Na masę serową
- 900 sera kremowego typu philadelphia
- 300 ml kwaśniej śmietany
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki budyniu waniliowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- 3 duże jajka
Na żurawinowy krem
- żurawinowy curd 800 ml
- 4 listki żelatyny
Instrukcje
Na spód:
- Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówc
Na masę serową:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Zależy nam na tym, żeby sernik był idealnie gładki.
- Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
- Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
- Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 60 – 90 minut( dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
- Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. . Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.
Na żurawinowy krem
- Żurawinowy curd powinien być w temperaturze pokojowej. W razie konieczności przełożyć do szklanej miski. W garnku zagotować wodę i ustawić miskę na garnku, żeby zagrzać krem.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać ogrzany krem żurawinowy. Dobrze wymieszać. Całość wylać na ostudzony sernik i wstawić do lodówki do stężenia.