Szukaj
Close this search box.

Sernik nowojorski z żurawinowym kremem

Za rogiem święta, a jak święta to u mnie koniecznie i bezwarunkowo sernik.  Dodatkowym bonusem jest tutaj żurawinowy curd. Słodki i lekko maślany. Kwaskowa żurawina świetnie podkręca smak kremowego sernika pieczonego w kąpieli wodnej. 

Sernik nowojorski z zurawinowa polewą

Składniki
  

  • Na spód:
  • 70 g masła roztopionego
  • 140 g ciastek digestive pokruszonych

Na masę serową

  • 900 sera kremowego typu philadelphia
  • 300 ml kwaśniej śmietany
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 duże jajka

Na żurawinowy krem

  • żurawinowy curd 800 ml
  • 4 listki żelatyny

Instrukcje
 

Na spód:

  • Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówc

Na masę serową:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Zależy nam na tym, żeby sernik był idealnie gładki.
  • Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
  • Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
  • Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 60 – 90 minut( dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
  • Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. . Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.

Na żurawinowy krem

  • Żurawinowy curd powinien być w temperaturze pokojowej. W razie konieczności przełożyć do szklanej miski. W garnku zagotować wodę i ustawić miskę na garnku, żeby zagrzać krem.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać ogrzany krem żurawinowy. Dobrze wymieszać. Całość wylać na ostudzony sernik i wstawić do lodówki do stężenia.

 

P1012104.JPG

P1012121.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube