Szukaj
Close this search box.

Sernik nowojorski z agrestowym musem

Zastanawiałam się nad jakimś na weekend.  Wybór padł na sernik.  Jaka niespodzianka ;). Słabość do serników wygrywa często z próbą upieczenia czegoś nowego. Tu kremowy, bardzo wilgotny sernik nowojorski z agrestowym curdem. Kremowa konsystencja sernika świetnie łączy się z kwaskowym agrestem.  

Sernik nowojorski z agrestowym musem

Składniki
  

Ciasto robimy w dwóch etapach. Dzień wcześniej pieczemy sernik nowojorski. W tym samym dniu przygotowujemy agrestowy curd.

Na agrestowy curd

  • 10 żółtek
  • 250 gram drobnego cukru
  • 200 gram miękkiego masła
  • 2 cytryny
  • 700 gram mrożonego agrestu

Składniki na spód:

  • 105 g masła roztopionego
  • 210 g czekoladowych pokruszonych herbatników

Składniki na masę serową:

  • 900 sera kremowego typu philadelphia
  • 300 ml kwaśniej śmietany
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 duże jajka

Na drugi dzień zrobić agrestowy mus

Na agrestowy mus

  • agrestowy curd 1000 ml
  • 10 listków żelatyny

Instrukcje
 

Na agrestowy curd

  • Mrożoną agrest umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować agrest na gładką masę.
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać agrestowe pure.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno agrestową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

Składniki na spód:

  • Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
  • Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Na masę serową:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Zależy nam na tym, żeby sernik był idealnie gładki.
  • Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
  • Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
  • Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 60 – 90 minut( dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
  • Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.

Na agrestowy mus

  • Agrestowy curd powinien być w temperaturze pokojowej. W razie konieczności przełożyć do szklanej miski. W garnku zagotować wodę i ustawić miskę na garnku, żeby zagrzać krem.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać ogrzany krem agrestowy . Dobrze wymieszać. Całość wylać na ostudzony sernik i wstawić do lodówki do stężenia.
  • U mnie dodatkowo na wierzchu agrest z puszki, wcześniej odsączony na sitku.

 

P1013979.JPG

P1013985.JPG

P1013988.JPG

P1014000.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube