Szukaj
Close this search box.

Sernik nowojorski z agrestowym musem

Zastanawiałam się nad jakimś na weekend.  Wybór padł na sernik.  Jaka niespodzianka ;). Słabość do serników wygrywa często z próbą upieczenia czegoś nowego. Tu kremowy, bardzo wilgotny sernik nowojorski z agrestowym curdem. Kremowa konsystencja sernika świetnie łączy się z kwaskowym agrestem.  

Sernik nowojorski z agrestowym musem

Składniki
  

Ciasto robimy w dwóch etapach. Dzień wcześniej pieczemy sernik nowojorski. W tym samym dniu przygotowujemy agrestowy curd.

    Na agrestowy curd

    • 10 żółtek
    • 250 gram drobnego cukru
    • 200 gram miękkiego masła
    • 2 cytryny
    • 700 gram mrożonego agrestu

    Składniki na spód:

    • 105 g masła roztopionego
    • 210 g czekoladowych pokruszonych herbatników

    Składniki na masę serową:

    • 900 sera kremowego typu philadelphia
    • 300 ml kwaśniej śmietany
    • 250 g drobnego cukru do wypieków
    • 3 łyżki budyniu waniliowego
    • skórka otarta z jednej cytryny
    • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
    • 3 duże jajka

    Na drugi dzień zrobić agrestowy mus

      Na agrestowy mus

      • agrestowy curd 1000 ml
      • 10 listków żelatyny

      Instrukcje
       

      Na agrestowy curd

      • Mrożoną agrest umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować agrest na gładką masę.
      • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać agrestowe pure.
      • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno agrestową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
      • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

      Składniki na spód:

      • Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
      • Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

      Na masę serową:

      • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
      • Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Zależy nam na tym, żeby sernik był idealnie gładki.
      • Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
      • Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
      • Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 60 – 90 minut( dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
      • Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.

      Na agrestowy mus

      • Agrestowy curd powinien być w temperaturze pokojowej. W razie konieczności przełożyć do szklanej miski. W garnku zagotować wodę i ustawić miskę na garnku, żeby zagrzać krem.
      • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
      • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać ogrzany krem agrestowy . Dobrze wymieszać. Całość wylać na ostudzony sernik i wstawić do lodówki do stężenia.
      • U mnie dodatkowo na wierzchu agrest z puszki, wcześniej odsączony na sitku.

       

      P1013979.JPG

      P1013985.JPG

      P1013988.JPG

      P1014000.JPG

      Udostepnij :

      Twitter
      Telegram
      WhatsApp

      Więcej przepisów

      Awokado

      Jajko zapiekane w awokado

        English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

      Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube