Sernik na zimno z musem rabarbarowym .Przepis na ten sernik podpatrzyłam na jednym z blogów kulinarnych. Tam, mus rabarbarowy jest w połączeniu z sernikiem nowojorskim. Ja swój zrobiłam na zimno. Pyszny mus rabarbarowy. Wyrazisty, nie za słodki i lekko kwaskowy w połączeniu z kremowym sernikiem na zimno. Idealny deser na letnie dni.
Sernik na zimno z musem rabarbarowym
Ingredients
Składniki na spód:
- 70 g masła roztopionego
- 210 g ciastek digestive pokruszonych
Sernik na zimno
- 900 ml sera typu philadelphia
- cukier
- sok z cytryny
- 6 listkow zelatyny
Mus rabarbarowy:
- 750 g różowego rabarbaru lub wybarwionych na czerwono części łodyg tradycyjnego rabarbaru świeżego lub mrożonego
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- 6 listków żelatyny
- 4 łyżki zimnej wody
- 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36% schłodzonej
Instructions
Na spód:
- Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć masą ciasteczkową.Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Na sernik:
- Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem. Wycisnąć sok z cytryny, dodać do masy
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować.Mase serowa wylać
Mus rabarbarowy:
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Rabarbar (pokrojony na 1 cm kawałki), sok z cytryny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru. Gotować dłużej, na niedużym ogniu do całkowitego zmięknięcia rabarbaru (zacznie się rozpadać) i zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem na gładkie puree. Puree będzie dość gęste.
- Ciepłą żelatynę dodać do gorącego rabarbarowego puree, dokładnie wymieszać, wystudzić (ale nie można dopuścić do stężenia).
- W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Do gęstego puree z rabarbaru dodać kilka łyżek kremówki, do rozluźnienia jego struktury. Dodać pozostałą bitą śmietanę i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu rabarbarowego wylać sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Udekorować bitą śmietaną i posiekanymi drobno pistacjami.