Tadam !!! I mamy kolejny sernik 🙂 Tym razem z musem mango. Moj blog jest zdominowany przez serniki . Niestety, stety mam do nich słabość i tak już mi pewnie zostanie. Jest kremowo , kwaskowo i smacznie
Seernik na zimno z mango
Składniki
Spód
- 160 gram herbatników
- 40 gram roztopionego masła
Mus mango
- 700 gram mrożonego mango
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 500 ml śmietany kremówki
Sernik na zimno
- 500 gram mascarpone
- 5 listków żelatyny
- 150 gram białej czekolady
- Sok z 3 cytryn
Dodatkowo
- Brzoskwinie z puszki 2 opakowania
- Brzoskwinie do dekoracji
Instrukcje
Spód
- Ciastka i masło umieścić w blenderze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie macie blendera ciastka umieścić w mocnym woreczku i pokruszyć je walkiem . Pod koniec połączyć z roztopionym masłem .
- Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.
Mus mango
- Mrożone mango i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendowac na gładką masę . Puree z mango ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia .
- Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu mango wylać na ciasteczkowa masę . Wstawić do lodówki do stężenia masy . Na stezala mase wylozyc odcedzone brzoskwinie z puszki.
Sernik na zimno
- Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem. Wycisnąć sok z cytryny, dodać do masy
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Mase serowa wyłożyć na mus mango z brzoskwiniami . Wstawić sernik do stężenia do lodówki . Udekorować brzoskwiniami