Sernik na zimno z konfiturą jagodową. Obłędnie kremowy, lekko kwaskowy dzięki dodatkowi soku z cytryny. Sernik na spodzie z kakaowych herbatników i wykończony jagodową konfiturą i świeżymi jagodami. Niebo w gębie.
Sernik na zimno z konfiturą jagodową
Składniki
Na spód
- 300 g kakaowych herbatników
- 120 g rozpuszczonego masła
Na sernik
- 1000 g zmielonego twarogu sernikowego może być ser philadelphia
- 150 g cukru
- 2 cytryny sok
- 13 listków żelatyny
- 300 g białej czekolady
- Na jagodowy wierzch
- 480 ml konfitury jagodowej lub dżemu
- 200 g świeżych jagód
- 2 listki żelatyny
Instrukcje
Na spód
- Dno i boki tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć dokładnie rozdrobnionymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dokładnie uklepać.
Na sernik
- W misce umieścić ser, cukier i sok z cytryny. Zmiksować mikserem do połączenia składników.
- W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Ciepłą żelatynę dodać do ciepłej czekolady , dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia
Na jagodowy wierzch
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- W rondelku podgrzać konfiturę. Do ciepłej konfitury dodać żelatynę i wymieszać. Tężejącą konfiturę wylać na wierzch sernika. Na konfiturę wysypać świeże jagody. Wstawić do lodówki do stężenia.
Cheesecake with blueberry conserve
For the bottom
- 300 g cocoa biscuits
- 120 g butter dissolved
For cheesecake
- 1000 g full-fat cheese
- 150 g sugar
- 2 lemon juice
- 13 gelatin leaves
- 300 g white chocolate
For a blueberry top
- 480 ml blueberry confiture or jam
- 200 g fresh berries
- 2 gelatine leaves
For the bottom
- Lay the bottom and sides of the springform tin with a diameter of about 24 cm with crumbled biscuits mixed with melted butter
For cheesecake
-
Put cheese, sugar and lemon juice in a bowl. Mix with a mixer to combine ingredients.
- Melt white chocolate in a water bath. Soak the necessary amount of gelatin in the leaves in cold water for about 5-7 minutes, then remove and lightly squeeze.
- Heat the squeezed gelatin in a small bowl and dissolve.
- Add warm gelatin to warm chocolate, mix thoroughly. Then add 3 tablespoons of cheese mixture to gelatine and chocolate. Pour gelatin prepared in this way into cheese mixture and combine. Pour on biscuit bottom. Put in the fridge until set
For a blueberry top
- Soak the necessary amount of gelatin in the leaves in cold water for about 5-7 minutes, then remove and lightly squeeze.
- Heat the squeezed gelatin in a small bowl and dissolve.
- Heat the jam in a saucepan. Add gelatin to a warm jam and mix. Pour lukewarm jam on top of the cheesecake. Sprinkle with fresh berries. Put in the fridge until set