Szukaj
Close this search box.

Sernik na zimno z konfiturą jagodową/Cheesecake with blueberry conserve

Sernik na zimno z konfiturą jagodową. Obłędnie kremowy, lekko kwaskowy dzięki dodatkowi soku z cytryny. Sernik na spodzie z kakaowych herbatników i wykończony jagodową konfiturą i świeżymi jagodami. Niebo w gębie.

Sernik na zimno z konfiturą jagodową

Składniki
  

Na spód

  • 300 g kakaowych herbatników
  • 120 g rozpuszczonego masła

Na sernik

  • 1000 g zmielonego twarogu sernikowego może być ser philadelphia
  • 150 g cukru
  • 2 cytryny sok
  • 13 listków żelatyny
  • 300 g białej czekolady
  • Na jagodowy wierzch
  • 480 ml konfitury jagodowej lub dżemu
  • 200 g świeżych jagód
  • 2 listki żelatyny

Instrukcje
 

Na spód

  • Dno i boki tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć dokładnie rozdrobnionymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dokładnie uklepać.

Na sernik

  • W misce umieścić ser, cukier i sok z cytryny. Zmiksować mikserem do połączenia składników.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Ciepłą żelatynę dodać do ciepłej czekolady , dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia

Na jagodowy wierzch

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • W rondelku podgrzać konfiturę. Do ciepłej konfitury dodać żelatynę i wymieszać. Tężejącą konfiturę wylać na wierzch sernika. Na konfiturę wysypać świeże jagody. Wstawić do lodówki do stężenia.

 

 

 

Cheesecake with blueberry conserve

 

For the bottom

  • 300 g cocoa biscuits
  • 120 g butter dissolved

For cheesecake

  • 1000 g full-fat cheese
  • 150 g sugar
  • 2 lemon juice
  • 13 gelatin leaves
  • 300 g white chocolate

For a blueberry top

  • 480 ml blueberry confiture or jam
  • 200 g fresh berries
  • 2 gelatine leaves

For the bottom

  1. Lay the bottom and sides of the springform tin with a diameter of about 24 cm with crumbled biscuits mixed with melted butter

For cheesecake

  1. Put cheese, sugar and lemon juice in a bowl. Mix with a mixer to combine ingredients.

  2. Melt white chocolate in a water bath. Soak the necessary amount of gelatin in the leaves in cold water for about 5-7 minutes, then remove and lightly squeeze.
  3. Heat the squeezed gelatin in a small bowl and dissolve.
  4. Add warm gelatin to warm chocolate, mix thoroughly. Then add 3 tablespoons of cheese mixture to gelatine and chocolate. Pour gelatin prepared in this way into cheese mixture and combine. Pour on biscuit bottom. Put in the fridge until set

For a blueberry top

  1. Soak the necessary amount of gelatin in the leaves in cold water for about 5-7 minutes, then remove and lightly squeeze.
  2. Heat the squeezed gelatin in a small bowl and dissolve.
  3. Heat the jam in a saucepan. Add gelatin to a warm jam and mix. Pour lukewarm jam on top of the cheesecake. Sprinkle with fresh berries. Put in the fridge until set

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube