Sernik na zimno z jagodowym musem wykończony owocami

Czy ja tu muszę  cokolwiek pisać ? No przecież na to zdjęcie się patrzy i od razu ma sie ochotę na kawałek . Kremowy sernik i kwaskowy mus  jagodowy . Ta kombinacja jeszcze nie raz zagości na moim stole

Sernik na zimno zjagodowym musem

Ingredients
  

Spód

  • 160 gram herbatników
  • 40 gram roztopionego masła

Na jagodowy mus

  • 700 g mrożonych jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 ½ opakowania opakowania galaretki jagodowej na 600 ml wody
  • 600 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej

Sernik na zimno

  • 500 gram mascarpone
  • 5 listków żelatyny
  • 150 gram białej czekolady
  • Sok z 3 cytryn

Dodatkowo do dekoracji

  • Świeże jagody
  • Świeże truskawki
  • Świeże figi
  • Liofilizowana malina

Instructions
 

Spód

  • Ciastka i  masło  umieścić w blenderze  i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Jeśli  nie macie blendera  ciastka umieścić w mocnym woreczku i pokruszyć je walkiem . Pod koniec połączyć  z roztopionym masłem .
  • Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.

Na jagodowy mus

  • Mrożone jagody  i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendowac jagody na gładką masę. Jagodowe puree ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretki w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia .
  • Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać.Jagodowy mus wyłożyć na herbatniki . Wstawić do lodówki do stężenia

Sernik na zimno

  • Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem.  Wycisnąć sok z cytryny, dodać do masy
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować.Mase serowa wylać na schłodzony mus jagodowy

 

P1017382.JPG

P1017390.JPG

P1017420.JPG

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube