Czy ja tu muszę cokolwiek pisać ? No przecież na to zdjęcie się patrzy i od razu ma sie ochotę na kawałek . Kremowy sernik i kwaskowy mus jagodowy . Ta kombinacja jeszcze nie raz zagości na moim stole
Sernik na zimno zjagodowym musem
Ingredients
Spód
- 160 gram herbatników
- 40 gram roztopionego masła
Na jagodowy mus
- 700 g mrożonych jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 ½ opakowania opakowania galaretki jagodowej na 600 ml wody
- 600 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
Sernik na zimno
- 500 gram mascarpone
- 5 listków żelatyny
- 150 gram białej czekolady
- Sok z 3 cytryn
Dodatkowo do dekoracji
- Świeże jagody
- Świeże truskawki
- Świeże figi
- Liofilizowana malina
Instructions
Spód
- Ciastka i masło umieścić w blenderze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie macie blendera ciastka umieścić w mocnym woreczku i pokruszyć je walkiem . Pod koniec połączyć z roztopionym masłem .
- Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.
Na jagodowy mus
- Mrożone jagody i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendowac jagody na gładką masę. Jagodowe puree ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretki w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia .
- Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać.Jagodowy mus wyłożyć na herbatniki . Wstawić do lodówki do stężenia
Sernik na zimno
- Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem. Wycisnąć sok z cytryny, dodać do masy
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować.Mase serowa wylać na schłodzony mus jagodowy