Szukaj
Close this search box.

Sernik na jogurtach greckich z frużeliną porzeczkową

Króliś (doświadczalny) poleca: Sernik na jogurtach greckich z frużeliną porzeczkową

No, oczywiście, że poleca bo serniczki są prima sort. Konefka też poleca, bo to jej ulubione ciasto. Dodatkowo odkąd Konefka zakochała się w serniku na jogurcie greckim, to mogłaby robić i jeśc codziennie
Sernik jest mega pyszny, mocno puszysty i bardzo łatwy w zrobieniu. Tu Konefka zrobiła z frużeliną z czarnej porzeczki. Ten sernik na jogurtach to też ulubiony królisia, a żeby coś było w ulubionych królisia, to jak w totka wygrać. Niestety ma to swoje wady, bo jak coś jest ulubione, to znika w zastraszającym tempie i potem trza się o to z futrzakiem bić

Sernik na jogurtach greckich z frużeliną porzeczkową

Sernik na jogurtach greckich z frużeliną porzeczkową

Prep Time 1 hour
Cook Time 2 hours
6 hours
Total Time 9 hours
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na spód

  • 180 g herbatników lotus
  • 60 g masła roztopionego

Na porzeczkową frużelinę

  • 2 puszki czarnej porzeczki z sokiem 1 puszka to 290 g, można też użyć kompotu porzeczkowego
  • Sprawdzić czy kompot ma cukier i dodac cukru pod swoje kubki smakowe. Ta porzeczka z puszki była dość kwaśna
  • 20 g budyniu w proszku
  • 40 g galaretki owoce leśne w proszku lub innej czerwonego koloru
  • 1/2 szkl cukru

Na sernik

  • 1200 ml jogurtu greckiego
  • 2 szkl cukru
  • 7 jaj białka i żółtka osobno
  • 80 g budyniu w proszku
  • 1 szkl oleju

Instructions
 

Na porzeczkową frużelinę

  • W blenderze umieścić 1 cala puszke porzeczki. Z drugiej odcedzić owoce i odłożyć na bok. Do blendera dodac sam sok z drugiej puszki. Zblendowac. Do puree dodac owoce czarnej porzeczki. Przełożyć do rondelka i podgrzać. Dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać galaretkę i budyn. Dobrze wymieszać i poczekać aż zgęstnieje. Odstawić do schłodzenia

Na spód sernika

  • Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (26 cm). Mocno uklepać i docisnąć. Wstawić do lodówki.

Na sernik

  • Do żółtek dodać  szklankę cukru i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać jogurty greckie, olej i wsypać  budyń w proszku.
  • Białka ubić  na sztywną pianę ze szklanką cukru. Następnie dodać do masy jogurtowej i delikatnie połączyć.
  • Kilka łyżek masy wyłożyć na masę ciasteczkową. Następnie dodać frużelinę. Wylać pozostałą część masy serowej.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 C i piec około 2 godzin. W razie konieczności wierzch piekarnika przykryć folią aluminiową, żeby się nie przypalił (to dopiero wtedy jak się góra zetnie, żeby się nie przykleiła do folii)
  • Wystudzić i wstawić przed podaniem do lodówki (najlepiej na noc)
Keyword ciasta, czarna porzeczka, deser, sernik
Sernik na jogurtach greckich z frużeliną porzeczkową
sernik z owocami
sernik na jogurtach
puszysty sernik

Podrzucam tez przepis na SERNIK GIANDUIA – kroolinaria

Jesli mieszkacie w Anglii mozecie uzyc

Jesli mieszkacie w Polsce mozecie uzyc

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube