Masa serowa w połączeniu z dynią, cynamonem i gałką jest niesamowita. Całość świetnie się komponuje z wilgotnym, mocno czekoladowym Brownie. Nie wspomnę o polewie z żurawiną, która jest przysłowiową wisienką na torcie.
Sernik dyniowy na spodzie brownie z polewą z białej czekolady i żurawiną
Składniki
Spód Brownie:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady 60%-70% kakao dobrej jakości
- 3 jajka
- 1 szklanka brązowego cukru
- 135 g mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej: mielone migdały
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego zmielonego
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki budyniu w proszku
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 3 jajka
- 300 g puree z dyni
Polewa:
- 200 g białej czekolady
- 50 g serka Philadelphia
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- Opcjonalnie do dekoracji: świeża lub mrożona żurawina
Instrukcje
Spód Brownie:
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C .Dno formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
- W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem .Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
- Dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.
Masa serowa:
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (bez termoobiegu). Do większej miski włożyć zmielony ser, dodać cukier, mąkę, cynamon, gałkę i zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując do połączenia się składników. Dodać puree z dyni i zmiksować na gładką masę. Wyłożyć masę serową na spód brownie i wstawić z powrotem do piekarnika. Aby nie narażać spodu brownie na wysuszenie podczas dalszego pieczenia, owinąć tortownicę od dołu i z boków kilkakrotnie złożoną folią spożywczą.
- Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 80 – 90 minut (do ścięcia się masy). Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku
Polewa:
- Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miseczki, dodać serek, żurawinę i wszystko roztopić w kąpieli wodnej, co chwilę mieszając. Rozprowadzić po serniku.
źródło inspiracji
http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_dyniowy_na_spodzie_brownie/przepis.html