Szukaj
Close this search box.

Owoce morza w sosie pomarańczowym/Seafood in orange sauce

Owoce morza w sosie pomarańczowym. Danie szybkie do przygotowania. Smażone krewetki i przegrzebki przyjemnie się łączą z kwaskowo, lekko słodkim sosem pomarańczowym.

Owoce morza w sosie pomarańczowym

Ingredients
  

Na sos pomarańczowy

  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku obrane i rozbite
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • miód opcjonalnie

Na owoce morza

  • 250 g dużych krewetek bez pancerzy obgotowanych lub świeżych
  • 6 przegrzebków
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Dodatkowo

  • Ugotowany ryż

Instructions
 

Na sos pomarańczowy

  • Przekroić cytrynę i pomarańcze na pół i usunąć nasiona. Umieścić je w małym naczyniu do pieczenia. Dodać czosnek i skropić 2 łyżkami oleju.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C, aż będą lekko rumiane, około 30 minut. Wyjąć naczynie do pieczenia na kratkę.
  • Gdy ostygną, wycisnąć sok do naczynia do pieczenia. Usunąć skórkę i pozostałe nasiona. Miąższ i zawartość naczynia do pieczenia, w tym czosnku dodać do blendera. Dodać pozostałe 3 łyżki oleju i sól. Blendować aż czosnek zostanie całkowicie zmielony, a sos zemulgowany i lekko zagęszczony. Jeśli trzeba, dodać miód.

Na owoce morze

  • Na rozgrzaną patelnię z oliwa wrzucić czosnek krewetki i przegrzebki. Smazyc po minucie z każdej strony. Doprawic solą i pieprzem
  • Podawać z sosem pomarańczowym i ryżem

 

Seafood in orange sauce

 

For orange sauce

  • 2 oranges
  • 1 lemon
  • 3 cloves garlic (peeled and smashed)
  • 5 tablespoons olive oil (divided)
  • 1/2 teaspoon sea salt
  • honey optional

For seafood

  • 250 g of large prawns without armor (cooked or fresh)
  • 6 scallops
  • 3 cloves of garlic crushed
  • 1 teaspoon of lemon juice
  • salt pepper
  • 2 tablespoons of oil

For orange sauce

  1. Arrange a rack in the middle of the oven and heat to 180 C
  2. Cut the lemon and oranges in half crosswise and remove the seeds. Place them cut-side up in a small baking dish. Add the garlic and drizzle with 2 tablespoons of the oil.
  3. Roast until fruits are tender and lightly browned, about 30 minutes. Remove the baking dish to a wire rack.
  4. When they cool, squeeze the juice into the baking dish. Discard the pieces and any remaining seeds. Pour the contents of the baking dish, including the garlic, into a blender or mini food processor. Add the remaining 3 tablespoons oil and salt. Process until the garlic is completely puréed and the sauce is emulsified and slightly thickened. If necessary add honey.

For seafood

  1. 250 g of large prawns cooked
  2. 6 scallops
  3. 3 cloves of garlic crushed
  4. 1 teaspoon of lemon juice
  5. salt pepper
  6. 2 tablespoons of oil
  7. Pour garlic, prawns, and scallops over the heated olive oil pan. Fry a minute on each side. Season with salt and pepper
  8. Serve with rice

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube