Owoce morza w sosie pomarańczowym. Danie szybkie do przygotowania. Smażone krewetki i przegrzebki przyjemnie się łączą z kwaskowo, lekko słodkim sosem pomarańczowym.
Owoce morza w sosie pomarańczowym
Ingredients
Na sos pomarańczowy
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 3 ząbki czosnku obrane i rozbite
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- miód opcjonalnie
Na owoce morza
- 250 g dużych krewetek bez pancerzy obgotowanych lub świeżych
- 6 przegrzebków
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól pieprz
- 2 łyżki oliwy
Dodatkowo
- Ugotowany ryż
Instructions
Na sos pomarańczowy
- Przekroić cytrynę i pomarańcze na pół i usunąć nasiona. Umieścić je w małym naczyniu do pieczenia. Dodać czosnek i skropić 2 łyżkami oleju.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C, aż będą lekko rumiane, około 30 minut. Wyjąć naczynie do pieczenia na kratkę.
- Gdy ostygną, wycisnąć sok do naczynia do pieczenia. Usunąć skórkę i pozostałe nasiona. Miąższ i zawartość naczynia do pieczenia, w tym czosnku dodać do blendera. Dodać pozostałe 3 łyżki oleju i sól. Blendować aż czosnek zostanie całkowicie zmielony, a sos zemulgowany i lekko zagęszczony. Jeśli trzeba, dodać miód.
Na owoce morze
- Na rozgrzaną patelnię z oliwa wrzucić czosnek krewetki i przegrzebki. Smazyc po minucie z każdej strony. Doprawic solą i pieprzem
- Podawać z sosem pomarańczowym i ryżem
Seafood in orange sauce
For orange sauce
- 2 oranges
- 1 lemon
- 3 cloves garlic (peeled and smashed)
- 5 tablespoons olive oil (divided)
- 1/2 teaspoon sea salt
- honey optional
For seafood
- 250 g of large prawns without armor (cooked or fresh)
- 6 scallops
- 3 cloves of garlic crushed
- 1 teaspoon of lemon juice
- salt pepper
- 2 tablespoons of oil
For orange sauce
- Arrange a rack in the middle of the oven and heat to 180 C
- Cut the lemon and oranges in half crosswise and remove the seeds. Place them cut-side up in a small baking dish. Add the garlic and drizzle with 2 tablespoons of the oil.
- Roast until fruits are tender and lightly browned, about 30 minutes. Remove the baking dish to a wire rack.
- When they cool, squeeze the juice into the baking dish. Discard the pieces and any remaining seeds. Pour the contents of the baking dish, including the garlic, into a blender or mini food processor. Add the remaining 3 tablespoons oil and salt. Process until the garlic is completely puréed and the sauce is emulsified and slightly thickened. If necessary add honey.
For seafood
- 250 g of large prawns cooked
- 6 scallops
- 3 cloves of garlic crushed
- 1 teaspoon of lemon juice
- salt pepper
- 2 tablespoons of oil
- Pour garlic, prawns, and scallops over the heated olive oil pan. Fry a minute on each side. Season with salt and pepper
- Serve with rice