Szukaj
Close this search box.

Schab w aksamitnym sosie porowym

Schab w aksamitnym, porowym sosie z dodatkiem aromatycznych, chrupiących, pieczonych ziemniaków. Całość podana z duszonymi listkami brukselek.

Schab w aksamitnym sosie porowym

Składniki
  

  • 4 kawałki schabu z kością
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 pory
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • tymianek
  • majeranek

Instrukcje
 

  • Schab natrzeć przyprawami, obtoczyć w majeranku. Zalać winem i wstawić do lodówki na 24 godziny.
  • Na drugi dzień wstawić do naczynia żaroodpornego. Międzyczasie umyć pory i pokroić w plasterki. Dorzucić do mięsa. Wstawić do pieca nagrzanego do 190 stopni. Co jakiś czas polewać mięso marynatą. Piec około 45 min. Pod koniec duszenia wyciągnąć mięso i wlać śmietankę. Wymieszać z porami i zostawić w piekarniku na około 5 minut. Całość zblendować do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Włożyć mięso do sosu.
  • U mnie schab w sosie porowym podawany z pieczonymi plastrami ziemniaków, duszonymi listkami brukselki i marchewką.

P1014758.JPG

P1014764.JPG

 

 

    

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube