Schab w aksamitnym, porowym sosie z dodatkiem aromatycznych, chrupiących, pieczonych ziemniaków. Całość podana z duszonymi listkami brukselek.
Schab w aksamitnym sosie porowym
Składniki
- 4 kawałki schabu z kością
- 1 szklanka białego wina
- 2 pory
- 250 ml śmietanki 30 %
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- tymianek
- majeranek
Instrukcje
- Schab natrzeć przyprawami, obtoczyć w majeranku. Zalać winem i wstawić do lodówki na 24 godziny.
- Na drugi dzień wstawić do naczynia żaroodpornego. Międzyczasie umyć pory i pokroić w plasterki. Dorzucić do mięsa. Wstawić do pieca nagrzanego do 190 stopni. Co jakiś czas polewać mięso marynatą. Piec około 45 min. Pod koniec duszenia wyciągnąć mięso i wlać śmietankę. Wymieszać z porami i zostawić w piekarniku na około 5 minut. Całość zblendować do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Włożyć mięso do sosu.
- U mnie schab w sosie porowym podawany z pieczonymi plastrami ziemniaków, duszonymi listkami brukselki i marchewką.