Schab na kanapki. Marynowany w przyprawach schab, gotowany na drugi dzień w mleku. Świetny na kanapki. Idealny dla tych, co starają się unikać wędlin sklepowych. Kruchy, aromatyczny i dobrze przyprawiony. Do tego własnej roboty chleb i człowiek jest w niebie.
Schab na kanapki
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- Marynata
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 6 ząbków przeciśniętego przez praskę czosnku
- 2 łyżki majeranku
- sól do smaku
- 1 łyżeczka pieprzu
- liść laurowy
- 3 łyżki oleju
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 litr mleka pełnotłustego
Instrukcje
- Mięso umyć i osuszyć. Wymieszać składniki marynaty i natrzeć nią mięso. Całość umieścić w woreczku. Szczelnie zawiązać i wstawić do lodówki na 12 godzin. Schab gotować w mleku z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego przez ok.2 godzin pod przykrywką. Co pewien czas przewracać na drugą stronę. Mięso zostawić do wystudzenia w mleku. Zimne kroić w plastry na kanapki.
żródło inspiracji https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/04/czosnkowy-schab-gotowany-w-mleku.html
[:en]
Cooked pork for sandwiches. Pork loin marinated in herbs and cooked in milk. A great alternative for ham bought from a shop. Tasty and well seasoned. ideal for sandwiches.
[:]