Szukaj
Close this search box.

Przegrzebki w sosie malinowym/Scallops in raspberry sauce

Przegrzebki w sosie malinowym. Efektownie wygląda i jest smaczne. Przegrzebki w sosie malinowym podane z sałatką z truskawek i sera halloumi.

Przegrzebki w sosie malinowym

Składniki
  

Na sos malinowy

  • 350 mrożonych malin
  • 1/4 szkl czerwonego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru w razie konieczności dodać więcej
  • szczypta imbiru
  • szczypta kurkumy
  • sos rybny do smaku
  • sól
  • pieprz

Na przegrzebki:

  • 8 przegrzebków
  • klarowane masło
  • Truskawkowa salsa
  • 8 truskawek
  • 50 gram sera halloumi
  • 1/2 awokado
  • świeży tymianek
  • ocet balsamiczny wymieszany z sokiem z cytryny i modem

Dodatkowo

  • płatki migdałowe
  • pistacje
  • jezyny
  • liofilizowana malina

Instrukcje
 

Na sos malinowy

  • Mrożone maliny umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę brązowego cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować maliny na gładką masę.(W razie konieczności przetrzec przez sitko )
  • Przelac ponownie do rondelka, dodać czerwone wino, przyprawy. Wymieszać i gotowac na małym ogniu do zredukowania płynu. Pod koniec dodac opcjonalnie sosu rybnego do smaku.

Na przegrzebki:

  • Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na klarowanym maśle z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty.

Truskawkowa salsa

  • Wszystkie składniki pokroić w bardzo drobna kostkę. Wymieszac z dressingiem i podawać ze skalopami i sosem malinowy.

 

Scallops in raspberry sauce

 

For raspberry sauce

  • 350 g frozen raspberries
  • 1/4 glass of red wine
  • 2 tablespoons of brown sugar (add more if necessary)
  • a pinch of ginger
  • a pinch of turmeric
  • fish sauce to taste
  • salt
  • pepper

For scallops:

  • 8 scallops
  • clarified butter

Strawberry salsa

  • 8 strawberries
  • 50 grams halloumi cheese
  • 1/2 avocados
  • fresh thyme
  • balsamic vinegar mixed with lemon juice and modem

Additionally

  • almond flakes
  • pistachios
  • blackberries
  • freeze-dried raspberry
  1. For raspberry sauce
  2. Place the frozen raspberries in a pot. Add one tablespoon of brown sugar. Heat and boil to dissolve sugar, take off from fir. Blend the raspberries into a smooth mass. (If necessary, strain through a sieve)
  3. Pour into a saucepan again, add red wine, spices. Mix and cook over low heat to reduce the liquid. In the end, add the fish sauce to your taste.

For scallops:

  1. Wash scallops and dry with a paper towel. Preheat the pan, preferably Teflon. Fry the scallops on clarified butter on two sides after about 1.5 – 2 minutes.

Strawberry salsa

  1. Cut all the ingredients into a very small cube. Mix with dressing and serve with scalps and raspberry sauce.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube