Przegrzebki w sosie malinowym. Efektownie wygląda i jest smaczne. Przegrzebki w sosie malinowym podane z sałatką z truskawek i sera halloumi.
Przegrzebki w sosie malinowym
Składniki
Na sos malinowy
- 350 mrożonych malin
- 1/4 szkl czerwonego wina
- 2 łyżki brązowego cukru w razie konieczności dodać więcej
- szczypta imbiru
- szczypta kurkumy
- sos rybny do smaku
- sól
- pieprz
Na przegrzebki:
- 8 przegrzebków
- klarowane masło
- Truskawkowa salsa
- 8 truskawek
- 50 gram sera halloumi
- 1/2 awokado
- świeży tymianek
- ocet balsamiczny wymieszany z sokiem z cytryny i modem
Dodatkowo
- płatki migdałowe
- pistacje
- jezyny
- liofilizowana malina
Instrukcje
Na sos malinowy
- Mrożone maliny umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę brązowego cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować maliny na gładką masę.(W razie konieczności przetrzec przez sitko )
- Przelac ponownie do rondelka, dodać czerwone wino, przyprawy. Wymieszać i gotowac na małym ogniu do zredukowania płynu. Pod koniec dodac opcjonalnie sosu rybnego do smaku.
Na przegrzebki:
- Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na klarowanym maśle z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty.
Truskawkowa salsa
- Wszystkie składniki pokroić w bardzo drobna kostkę. Wymieszac z dressingiem i podawać ze skalopami i sosem malinowy.
Scallops in raspberry sauce
For raspberry sauce
- 350 g frozen raspberries
- 1/4 glass of red wine
- 2 tablespoons of brown sugar (add more if necessary)
- a pinch of ginger
- a pinch of turmeric
- fish sauce to taste
- salt
- pepper
For scallops:
- 8 scallops
- clarified butter
Strawberry salsa
- 8 strawberries
- 50 grams halloumi cheese
- 1/2 avocados
- fresh thyme
- balsamic vinegar mixed with lemon juice and modem
Additionally
- almond flakes
- pistachios
- blackberries
- freeze-dried raspberry
- For raspberry sauce
- Place the frozen raspberries in a pot. Add one tablespoon of brown sugar. Heat and boil to dissolve sugar, take off from fir. Blend the raspberries into a smooth mass. (If necessary, strain through a sieve)
- Pour into a saucepan again, add red wine, spices. Mix and cook over low heat to reduce the liquid. In the end, add the fish sauce to your taste.
For scallops:
- Wash scallops and dry with a paper towel. Preheat the pan, preferably Teflon. Fry the scallops on clarified butter on two sides after about 1.5 – 2 minutes.
Strawberry salsa
- Cut all the ingredients into a very small cube. Mix with dressing and serve with scalps and raspberry sauce.