Szukaj
Close this search box.

Przegrzebki w sosie mango/Scallops in mango sauce

Przegrzebki w sosie mango podawane z sałatką z jeżynami i jagodami to szybkie danie, do przygotowania w 30 min. Danie dla miłośników owoców morza. Przegrzebki w delikatnym sosie mango z dodatkiem przypraw i sosu rybnego z owocową sałatką.

Przegrzebki w sosie mango

Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2

Ingredients
  

Na przegrzebki

  • 10 szt przegrzebków
  • klarowane masło

Na sos mango

  • 1 mango
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka sosu rybnego

Na sałatkę

  • sałata
  • garść jagód
  • garść jeżyn
  • 1/2 mango pokrojonego w kostkę
  • kilka truskawek pokrojonych w kostkę
  • 1/4 ogórka pokrojonego w kostkę
  • kozi ser
  • świeży tymianek
  • liofilizowana truskawka

Instructions
 

Na przegrzebki

  • Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na klarowanym maśle z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty.

Na sos mango

  • Zmiksować miąższ mango z octem, sokiem z limonki, brązowym cukrem, imbirem, oliwą i sosem rybnym. Wlać do rondla bezpośrednio przez sitko pozostawiając nieprzetarte resztki na sitku. Otrzymany mus gotować przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje, następnie jeszcze raz zmiksować na gładki sos, najlepiej ręcznym blenderem.

Na sałatkę

  • Wszystkie składniki wymieszać w misce i wymieszać z dresingiem ( oliwa, miód, cytryna, ocet balsamiczny, sól, pieprz)
Keyword danie rybne, owoce morza, przegrzebki, szybki obiad

 

 

Scallops in mango sauce

 

For scallops

  • 10 scallops
  • clarified butter

For mango sauce

  • 1 mango
  • 1 tablespoon of rice or wine vinegar
  • 1 tablespoon of lime juice
  • 1/2 teaspoon of brown sugar
  • 2 teaspoons of grated ginger
  • 1 teaspoon of oil
  • 1 teaspoon of fish sauce

For a salad

  • lettuce
  • a handful of berries
  • a handful of blackberries
  • 1/2 mango diced
  • several strawberries diced
  • 1/4 cucumber cut into cubes
  • goat cheese
  • fresh thyme
  • freeze-dried strawberry

For scallops

  1. Remove the scallops from the shells, wash and dry with a paper towel. Preheat the pan, preferably Teflon. Fry the scallops in clarified butter on two sides after about 1.5 – 2 minutes.

For mango sauce

  1. Mix mango pulp with vinegar, lime juice, brown sugar, ginger, olive oil, and fish sauce. Pour into a saucepan directly through the sieve, leaving the leftovers unsupported on the sieve. The prepared mousse should be boiled for about 4 minutes until it thickens, then again blend into a smooth sauce, preferably with a manual blender.

For a salad

  1. Mix all ingredients in a bowl and mix with dressing (oil, honey, lemon, balsamic vinegar, salt, pepper)

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube