Przegrzebki w sosie mango podawane z sałatką z jeżynami i jagodami to szybkie danie, do przygotowania w 30 min. Danie dla miłośników owoców morza. Przegrzebki w delikatnym sosie mango z dodatkiem przypraw i sosu rybnego z owocową sałatką.
Przegrzebki w sosie mango
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2
Ingredients
Na przegrzebki
- 10 szt przegrzebków
- klarowane masło
Na sos mango
- 1 mango
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka sosu rybnego
Na sałatkę
- sałata
- garść jagód
- garść jeżyn
- 1/2 mango pokrojonego w kostkę
- kilka truskawek pokrojonych w kostkę
- 1/4 ogórka pokrojonego w kostkę
- kozi ser
- świeży tymianek
- liofilizowana truskawka
Instructions
Na przegrzebki
- Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na klarowanym maśle z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty.
Na sos mango
- Zmiksować miąższ mango z octem, sokiem z limonki, brązowym cukrem, imbirem, oliwą i sosem rybnym. Wlać do rondla bezpośrednio przez sitko pozostawiając nieprzetarte resztki na sitku. Otrzymany mus gotować przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje, następnie jeszcze raz zmiksować na gładki sos, najlepiej ręcznym blenderem.
Na sałatkę
- Wszystkie składniki wymieszać w misce i wymieszać z dresingiem ( oliwa, miód, cytryna, ocet balsamiczny, sól, pieprz)
Keyword danie rybne, owoce morza, przegrzebki, szybki obiad
Scallops in mango sauce
For scallops
- 10 scallops
- clarified butter
For mango sauce
- 1 mango
- 1 tablespoon of rice or wine vinegar
- 1 tablespoon of lime juice
- 1/2 teaspoon of brown sugar
- 2 teaspoons of grated ginger
- 1 teaspoon of oil
- 1 teaspoon of fish sauce
For a salad
- lettuce
- a handful of berries
- a handful of blackberries
- 1/2 mango diced
- several strawberries diced
- 1/4 cucumber cut into cubes
- goat cheese
- fresh thyme
- freeze-dried strawberry
For scallops
- Remove the scallops from the shells, wash and dry with a paper towel. Preheat the pan, preferably Teflon. Fry the scallops in clarified butter on two sides after about 1.5 – 2 minutes.
For mango sauce
- Mix mango pulp with vinegar, lime juice, brown sugar, ginger, olive oil, and fish sauce. Pour into a saucepan directly through the sieve, leaving the leftovers unsupported on the sieve. The prepared mousse should be boiled for about 4 minutes until it thickens, then again blend into a smooth sauce, preferably with a manual blender.
For a salad
- Mix all ingredients in a bowl and mix with dressing (oil, honey, lemon, balsamic vinegar, salt, pepper)