Łosoś z mango chutney/Salmon with mango chutney

 Łosoś z mango chutney . Łosoś z piekarnika podany z domowej roboty mango chutney. Ja akurat miałam słoiczek domowego. Jeśli nie macie możecie użyć sklepowego. Łosoś podany z kremowym risotto, z dodatkiem pora, wina i parmezanu

Łosoś z mango chutney

Prep Time 30 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr 15 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2

Ingredients
  

Mango chutney

  • 1 kg mango twarde, ale dojrzałe, obrane i posiekane
  • 4 strąki kardamonu
  • 1 ząbek czosnku zmiażdżony
  • 1 świeże czerwone chili drobno posiekane
  • 250 ml octu z białego wina
  • 200 g cukru
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
  • 4 cm imbiru

Na risotto

  • 1/2 pora posiekanego w małą kosteczkę
  • 2 łyżki masła + dodatkowe 3 łyżki zimnego masła
  • 700 ml bulionu jarzynowego
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 szklanki ryżu do risotto np. Arborio
  • 40 ml białego wytrawnego wina
  • 30 g tartego sera pecorino lub parmezanu
  • garść drobno pokrojonej świeżej pietruszki

Na łososia

  • 2 filety z łososia
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 plasterki cytryny
  • 1/2 pęczka koperku drobno posiekanego

Instructions
 

Mango chutney

  • Usunąć nasiona kardamonu ze strąków.
  • Dodać ocet i cukier na dużą patelnię. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień.
  • Na osobnej patelni uprażyć kmin, kolendrę i kardamon, aż będą aromatyczne, a następnie zmiażdżyć używając tłuczka i moździerza. Dodać sproszkowane chili i wymieszać. Dodać do octu, razem z posiekanym mango, ziarnami czarnuszki i 2 łyżeczkami soli morskiej.
  • Dodać starty imbir, czosnek i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut do 1 godziny, aż uzyska gęstą, syropowatą konsystencję, dodając posiekane chili na 10 min przed końcem.
  • Podziel na wysterylizowane słoiki

Na risotto

  • W garnku roztopić 2 łyżki masła, dodać pora i zeszklić mieszając od czasu do czasu nie rumieniąc, przez około 5 minut. Wrzucić ryż i smażyć na małym ogniu przez około 1 minutę ciągle mieszając. Wlać wino i całkowicie odparować. Następnie stopniowo (po około 1/2 szklank )dodawać gorący bulion, mieszając ryż. Dodawać kolejną porcję bulionu dopiero wówczas gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gotować do wyczerpania bulionu.
  • Odstawić risotto z ognia. Odczekać 1 – 2 minuty i po tym czasie dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz tarty ser parmezan. Wymieszać i doprawić w razie konieczności solą i pieprzem. Pod koniec dodać pietruszkę.

Na łososia

  • Filety z łososia umyć i wysuszyć na ręczniku papierowym. Doprawić solą, pieprzem cytrynowym. Ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Polać sokiem z cytryny. Posypać posiekanym drobno koperkiem. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Keyword danie rybne, Królikowe hity, losos, risotto
 

 

 

 

Salmon with mango chutney

 

Mango chutney

  • 1 kg mangos (firm, but ripe, peeled, and chopped)
  • 4 cardamom pods
  • 1 clove of garlic crushed
  • 1 fresh red chili finely chopped
  • 250 ml white wine vinegar
  • 200 g granulated sugar
  • 1/2 teaspoon cumin seeds
  • 1/2 teaspoon coriander seeds
  • 1/2 teaspoon chili powder
  • 1/2 teaspoons nigella seeds
  • 4 cm piece of ginger

For risotto

  • 1/2 leek chopped into small cubes
  • 2 tablespoons of butter + an additional 3 tablespoons of cold butter
  • 700 ml vegetable stock
  • sea salt and freshly ground black pepper
  • 1/2 cup rice for risotto
  • 40 ml dry white wine
  • 30 g grated pecorino or Parmesan cheese
  • a handful of finely chopped fresh parsley

For salmon

  • 2 salmon fillets
  • salt
  • lemon pepper
  • juice squeezed from 1 lemon
  • 2 slices of lemon
  • 1/2 bunch of finely chopped dill

Mango chutney

  1. Remove the cardamom seeds from the pods.
  2. Add the vinegar and sugar to a large pan over medium heat, stirring until the sugar dissolves. Bring to the boil and reduce.
  3. Toast the cumin, coriander and cardamom seeds until aromatic, then crush with the chili powder using a pestle and mortar. Add to the vinegar pan, with the chopped mango, nigella seeds and 2 teaspoons of sea salt.
  4. Finely add grated ginger, add the garlic and bring to a boil. Reduce the heat and simmer for 45 minutes to 1 hour until it has a thick, syrupy consistency, adding the chopped chili for the last 10 minutes.
  5. Divide among sterilized jars

For risotto

  1. In a saucepan, melt 2 tablespoons of butter, add the leek and fry, stirring occasionally till translucent, for about 5 minutes. Add rice and fry on low heat for about 1 minute, stirring constantly. Pour wine and evaporate completely. Then gradually (about 1/2 cuadd the hot stock, stirring the rice. Add another portion of stock only when the previous one is absorbed by the rice. Cook until the stock is exhausted.
  2. Take off the risotto out of the heat. Wait for 1 – 2 minutes and then add the cubed cold butter and grated Parmesan cheese. Mix and season with salt and pepper if necessary. In the end, add parsley.

For salmon

  1. Wash salmon fillets and dry on a paper towel. Season with salt and lemon pepper. Arrange fish fillets on aluminum foil. Pour over the lemon juice. Sprinkle with finely chopped dill. Bake for 20 minutes in an oven preheated to 200 degrees C.

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube