Łosoś z hummusem z bobu. Smaczna ryba podana z aromatycznym hummusem, sałatką z czerwonego buraka, słodkimi ziemniakami i bobem z patelni. Smacznie i kolorowo na talerzu.
Łosoś z hummusem z bobu
Składniki
Na hummus
- 2 szkl ugotowanego obranego bobu
- 1/2 szkl pasty tahini
- 1/4 szkl soku z cytryny
- 4 łyżki wody
- 3 ząbki czosnku
- garść świeżej pietruszki i kolendry
- sól
- oliwa z oliwek
Na buraczki
- 4 ugotowane lub upieczone buraki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki majonezu
- 1 garść poszatkowanego koperku
- sól
- pieprz
Na łososia
- 2 filety z łososia
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwy
- pieprz
- sól
- koperek
Na bób z patelni
- 100 g ugotowanego i obranego bobu
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki pokruszonych pistacji
- zioła prowansalskie do smaku
- sól pieprz
Instrukcje
Na hummus
- Wszystkie składniki ( oprócz oliwy ) umieścić w blenderze i zmiksować na gładką, puszytsa masę. Przełożyć do słoiczka i zalać oliwą z oliwek. Jeść z chlebem, ulubionymi surowymi warzywami lub chlebkiem pita
Na buraczki
- Buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać majonez, czosnek i koperek. Doprawić solą i pieprzem
Na łososia
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę. Na wierzchu położyć gałązki koperku i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut
Na bób z patelni
- Na patelni, na rozgrzane masło wrzucić bób. Dodać czosnek. Przez dwie minuty smażyć. Dodać zioła prowansalskie. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pistacje i wymieszać.