Szukaj
Close this search box.

Łosoś z hummusem z bobu/Salmon with hummus and beetroot salad

Łosoś z hummusem z bobu. Smaczna ryba podana z aromatycznym hummusem, sałatką z czerwonego buraka, słodkimi ziemniakami i bobem z patelni. Smacznie i kolorowo na talerzu.

Łosoś z hummusem z bobu

Składniki
  

Na hummus

  • 2 szkl ugotowanego obranego bobu
  • 1/2 szkl pasty tahini
  • 1/4 szkl soku z cytryny
  • 4 łyżki wody
  • 3 ząbki czosnku
  • garść świeżej pietruszki i kolendry
  • sól
  • oliwa z oliwek

Na buraczki

  • 4 ugotowane lub upieczone buraki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 garść poszatkowanego koperku
  • sól
  • pieprz

Na łososia

  • 2 filety z łososia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • pieprz
  • sól
  • koperek

Na bób z patelni

  • 100 g ugotowanego i obranego bobu
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki pokruszonych pistacji
  • zioła prowansalskie do smaku
  • sól pieprz

Instrukcje
 

Na hummus

  • Wszystkie składniki ( oprócz oliwy ) umieścić w blenderze i zmiksować na gładką, puszytsa masę. Przełożyć do słoiczka i zalać oliwą z oliwek. Jeść z chlebem, ulubionymi surowymi warzywami lub chlebkiem pita

Na buraczki

  • Buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać majonez, czosnek i koperek. Doprawić solą i pieprzem

Na łososia

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę. Na wierzchu położyć gałązki koperku i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut

Na bób z patelni

  • Na patelni, na rozgrzane masło wrzucić bób. Dodać czosnek. Przez dwie minuty smażyć. Dodać zioła prowansalskie. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pistacje i wymieszać.

 

 

 

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube