Łosoś w sosie kaparowym. Pyszna, delikatna ryba podana z wyrazistym sosem z dodatkiem wina, cytryny i kaparów. Całość podana z kremowym puree z ziemniaków. Danie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Łosoś w sosie kaparowym
Składniki
- 2 filety z łososia ze skórą
- Sól i pieprz do smaku
- ¼ szklanki mąki
- 2 łyżki niesolonego masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 średnie ząbki czosnku mielone
- ⅓ szklanki wytrawnego białego wina
- 1 szklanka bulionu
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki świeżego soku z cytryny
- 4 łyżki stołowe osuszonych kaparów
- 1/2 szklanki śmietany do sosów
- 2-4 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki do podania
Instrukcje
- Doprawić obie strony filetów z łososia równo solą i pieprzem. Obtoczyć rybę w mące.
- Rozpuścić 1 łyżkę masła na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać 1 łyżkę oleju i wymieszać z masłem. Na tłuszczu podsmażyć łososia z każdej strony. ( ok 4 min). Zdjąć łososia z patelni. Położyć na talerzu i przykryć folią
- Na patelni ze smażenia łososia umieścić pozostałą łyżkę masła. Wrzucić czosnek, smażyć przez 1 minutę. Wlać wino. Doprowadzić do wrzenia. Dodać ¾ szklanki bulionu na patelnię wraz z sokiem z cytryny; doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejną minutę.
- Wymieszać 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej z 2 łyżkami bulionu. Wlać mieszaninę na patelnię, mieszając aby uzyskać sos. Gotować do momentu, aż lekko zgęstnieje. Dodać śmietanę, ściągnąć z ognia i dodać kapary.
- Łososia podać z sosem.
Uwagi
U mnie dodatkowo ziemniaczane puree
Salmon in creamy caper sauce
- 2 salmon fillets
- Salt and pepper to taste
- ¼ cup flour
- 2 tablespoons unsalted butter
- 1 tablespoon olive oil
- 4 medium garlic cloves minced
- ⅓ cup dry white wine
- 1 cup chicken stock
- 1-2 level teaspoon potato starch
- 3-4 tablespoons fresh lemon juice
- 4 tablespoons rinsed and drained capers
- 1/2 cup single cream
- 2-4 tablespoons coarsely chopped parsley to serve
- Season the salmon fillets with salt and pepper equally. Cover the fish in flour.
- Dissolve 1 tablespoon of butter in a large skillet over medium heat. Add 1 tablespoon of oil and mix with butter. Fry the salmon on each side in fat. (about 4 min). Remove the salmon from the pan. Lay on a plate and cover with foil
- Place the remaining spoonful of butter in the frying pan. Add garlic, fry for 1 minute. Pour wine. Bring to a boil. Add ¾ cup broth to the pan along with lemon juice; bring to a boil and cook for another minute.
- Mix 1 teaspoon corn starch with 2 tablespoons broth. Pour the mixture into the pan, stirring to get the sauce. Cook until slightly thick. Add cream, remove from heat and add capers.
-
Serve the salmon with capers sauce and potato puree