Szukaj
Close this search box.

Łosoś w sosie kaparowym/Salmon in creamy caper sauce

Łosoś w sosie kaparowym. Pyszna, delikatna ryba podana z wyrazistym sosem z dodatkiem wina, cytryny i kaparów. Całość podana z kremowym puree z ziemniaków. Danie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Łosoś w sosie kaparowym

Składniki
  

  • 2 filety z łososia ze skórą
  • Sól i pieprz do smaku
  • ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 średnie ząbki czosnku mielone
  • szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 szklanka bulionu
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 4 łyżki stołowe osuszonych kaparów
  • 1/2 szklanki śmietany do sosów
  • 2-4 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki do podania

Instrukcje
 

  • Doprawić obie strony filetów z łososia równo solą i pieprzem. Obtoczyć rybę w mące.
  • Rozpuścić 1 łyżkę masła na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać 1 łyżkę oleju i wymieszać z masłem. Na tłuszczu podsmażyć łososia z każdej strony. ( ok 4 min). Zdjąć łososia z patelni. Położyć na talerzu i przykryć folią
  • Na patelni ze smażenia łososia umieścić pozostałą łyżkę masła. Wrzucić czosnek, smażyć przez 1 minutę. Wlać wino. Doprowadzić do wrzenia. Dodać ¾ szklanki bulionu na patelnię wraz z sokiem z cytryny; doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejną minutę.
  • Wymieszać 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej z 2 łyżkami bulionu. Wlać mieszaninę na patelnię, mieszając aby uzyskać sos. Gotować do momentu, aż lekko zgęstnieje. Dodać śmietanę, ściągnąć z ognia i dodać kapary.
  • Łososia podać z sosem.

Uwagi

U mnie dodatkowo ziemniaczane puree

 

 

 

Salmon in creamy caper sauce

 

  • 2 salmon fillets
  • Salt and pepper to taste
  • ¼ cup flour
  • 2 tablespoons unsalted butter
  • 1 tablespoon olive oil
  • 4 medium garlic cloves minced
  • ⅓ cup dry white wine
  • 1 cup chicken stock
  • 1-2 level teaspoon potato starch
  • 3-4 tablespoons fresh lemon juice
  • 4 tablespoons rinsed and drained capers
  • 1/2 cup single cream
  • 2-4 tablespoons coarsely chopped parsley to serve
  1. Season the salmon fillets with salt and pepper equally. Cover the fish in flour.
  2. Dissolve 1 tablespoon of butter in a large skillet over medium heat. Add 1 tablespoon of oil and mix with butter. Fry the salmon on each side in fat. (about 4 min). Remove the salmon from the pan. Lay on a plate and cover with foil
  3. Place the remaining spoonful of butter in the frying pan. Add garlic, fry for 1 minute. Pour wine. Bring to a boil. Add ¾ cup broth to the pan along with lemon juice; bring to a boil and cook for another minute.
  4. Mix 1 teaspoon corn starch with 2 tablespoons broth. Pour the mixture into the pan, stirring to get the sauce. Cook until slightly thick. Add cream, remove from heat and add capers.
  5. Serve the salmon with capers sauce and potato puree

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube