Sałatka ze szparagami, gruszką i krewetkami/Asparagus, pear and prawn salad

Sałatka ze szparagami, gruszką i krewetkami. Do tego żurawina, słodki ziemniak, orzechy pekan i pistacjowe pesto. Sałatka na szybki obiad lub przekąskę. Łatwa w przygotowaniu, smaczna, zdrowa i kolorowa. Same zalety. Nic tylko się zajadać.

Sałatka ze szparagami, gruszką i krewetkami

Ingredients
  

  • 250 gr krewetek
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 50 gr żurawiny namoczonej w gorącej wodzie
  • 1 pęczek szparagów ugotowanych i pokrojonych w plasterki
  • 1 słodki ziemniak upieczony i pokrojony w kostkę
  • garść pokruszonych orzechów pekan
  • 1 gruszka pokrojona w grubszą kostkę
  • 100 gr zielonego świeżego groszku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • pistacjowe pesto opcjonalnie

Instructions
 

  • Na patelni, na rozgrzanej oliwie usmażyć krewetki i czosnek. Smażyć około 5 minut. Ściągnąć krewetki z patelni. Na tłuszcz po krewetkach dodać porwany jarmuż. Dusić ,podlać wodą aż zmięknie, przyprawić pieprzem i solą. Wystudzić. Wrzucić do miski. Połączyć ze słodkim ziemniakiem i gruszką. Dodać krewetki, szparagi, groszek i żurawinę. Przed podaniem posypać pokruszonymi orzechami pekan i skropić pistacjowym pesto.

 

 

Asparagus, pear and prawn salas

 

  • 250 grams of prawns
  • 4 cloves of garlic crushed
  • 50 grams of dried cranberries soaked in hot water
  • 1 bunch of asparagus cooked and sliced
  • 1 sweet potato, baked and diced
  • a handful of crumbled pecans
  • 1 pear cut into a thicker cube
  • 100 gr green fresh peas
  • salt
  • pepper
  • Oil
  • pistachio pesto optional
  1. Fry the shrimp and garlic in a pan overheated oil. Fry for about 5 minutes. Remove the shrimp from the pan. Add kale to the pan. Fry, add water and saute until it softens, season with salt and pepper. Let to cool. Put in the bowl. Combine with sweet potato and pear. Add shrimps, asparagus, peas, and cranberries. Before serving, sprinkle with crumbled pecans and sprinkle with pistachio pesto.

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube