To są moje smaki. Moje kolory. Ja zjadam tą sałatkę oczyma. Wszystko mi w tym daniu gra. Burak to jedno z moich ulubionych warzyw. Plus zielona fasola soi, w której jestem zakochana. Pysznie i zdrowo. Pomysł na sałatkę wynaleziony w kulinarnym miesięczniku Moje Gotowanie.
Sałatka z soczewicą, granatem, burakami i krewetkami
Składniki
Na sałatkę:
- 4 średnie buraki
- 200 gram ugotowanej soczewicy może być z puszki
- 3 łyżki occtu winnego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- Miód opcjonalnie
- 1 owoc granatu
- 1 czerwona cebula
- 100 gram zielonej fasoli soi
- 100 gram czerwonej fasoli z puszki
- 1 awokado
- Listki mięty
Na krewetki:
- 250 g większych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- dwie łyżki masła
- 1 papryczka chilli opcjonalnie suszona
Instrukcje
Na sałatkę:
- Wyszorowane buraki ze skórą posmarować olejem, zawinąć w folię aluminiową .Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku ok 50 min (lub do miękkości) w temperaturze 190C . Soczewicę przelać zimną wodą i gotować ok 10 min w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej . Ocet wymieszać z olejem, musztardą , miodem sokiem z pomarańczy .Gotowe buraki obrać i pokroić w słupki . W misce wymieszać pokrojone buraki, soczewicę , czerwoną fasolę, ziarna granatu , cebule pokrojonę w piórka . Wlać sos i wymieszać . Pod koniec dodać zieloną fasolę soi . Podawać z krewetkami i awokado . Udekorować listkami mięty
Na krewetki:
- Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.