Sałatka z makaronem i polędwicą wieprzową
Ingredients
- Makaron świderki 200 gram
- Awokado 1 sztuka
- Mango 1/2 sztuki
- Mix fasoli 100 gram
- Zielona fasola soi
- Ziarna granatu
- Pomidorki koktajlowe
- Czerwona papryka 1 sztuka
- Czerwona cebula 1/2
- Maliny garść
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu
- Polędwica wieprzowa
- pieprz
- czosnek granulowany
- rozmaryn
- tymianek
- majeranek
- gorczyca
- cząber
- kminek
Instructions
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Międzyczasie wymieszać w miseczce ocet balsamiczny, oliwę, miód i musztardę. Dodać sól i pieprz do smaku. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka.Mango i awokado pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i skopić sosem z octu balsamicznego. Wymieszać z makaronem
- Polędwicę posypać pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Doprawić czosnkiem , rozmarynem , tymiankiem , majerankiem , gorczyca, cząbrem i kminkiem. Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste.Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .
- (Czas pieczenia polędwiczki – podziel jej wagę na pół i uzyskasz maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekaj 5-7 minut)