Sałatka z buraków i pieczonej papryki. Nie skłamię jeśli napiszę, że to najlepsza sałatka do obiadu jaką ostatnio jadłam. Świetne połączenie pieczonej papryki, buraków, pomidorów, owocu granatu i orzechów pekan. Smaku dodaje pyszna marynata do buraków. Jest jednocześnie słodko , pikantnie i chrupiąco. Do tego kolorystyka, która zwala z nóg. Ja się zajadałam sałatką ze świeżym, domowej roboty chlebem. Można też podać jako dodatek do ryby czy mięsa.
Sałatka z buraków i pieczonej papryki
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę 15 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę 30 minuty minut
Rodzaj Salad
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
- 4 ugotowane buraki pokrojone w cienkie plasterki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- sól i pieprz
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 3 czerwone papryki przekrojone na pół bez nasion
- olej zwykły
- 10 pomidorków koktajlowych pokrojone w ćwiartki
- 10 dag posiekanych orzechów pekan
- 1/2 pęczka koperku posiekanego
- 1/2 pęczka poszatkowanej świeżej pietruszki
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
- pestki z 1 owocu granatu
Instrukcje
- Buraki pokroić w cienkie plastry. Przyprawić czosnkiem, czarnuszką i solą. Zalać miodem, octem i połową oliwy. Posypać cynamonem. Wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°Papryki posmarować olejem, doprawić solą o piec przez ok 20-30 min. Po wystudzeniu ściągnąć skórę i pokroić na kawałki.
- W misce wymieszać orzechy pekan i pomidory. Polać resztką oliwy.
- Buraki odcedzić z marynaty i dodać do pomidorów z orzechami. Dorzucić koper i natkę. Dodać paprykę, pestki granatu i cebulę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Słowo kluczowe buraki, efekt wow, Królik dba o linię, papryka, sałatka, wegetatriańskie