Sałatka z batatów z krewetkami

Szybka sałatka batatów z krewetkami. Zrobienie sałatki nie wymaga specjalnych umiejętności. Najdłużej trzeba czekać na upieczenie się słodkich ziemniaków. Słodkie ziemniaki połączone z orzechami pekan, ziarnem granatu, rukolą, awokado oliwkami. Wszystko polane miodowo musztardowym dressingiem z dodatkiem śmietanki

Jeśli lubicie takie sałatki, koniecznie spróbujcie też przepisu Okiemblondynki na sałatka z paluszkami surimi

Szybka sałatka batatów z krewetkami.

Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins
Course Main Course, Salad
Cuisine international
Servings 2

Ingredients
  

Na sałatkę

  • 1 batat ok. 300 g
  • 1 łyżka oliwy sól, pieprz, , szczypta płatków chili
  • 50 g orzechów pekan
  • 1/2 owocu granatu ziarno
  • 1 awokado pokrojone w kostkę
  • 100 g rukoli
  • garśc czarnych oliwek pokrojonych w plastry
  • 1 łyżka musztardy miodowej lub dijon
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml smietany kremówki

Na krewetki

  • 250 g większych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła
  • 1 papryczka chilli opcjonalnie suszona

Instructions
 

Na sałatkę

  • Bataty obrać, pokroić w kosteczkę. Skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem, chili
  • Wymieszać i ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez około 30 minut lub do miękkości. Na 10 minut przed końcem dodać do pieczenia orzechy.
  • Wyłuskać owoce z granatu. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę.
  • Na półmiskach wyłożyć rukolę, doprawić solą i pieprzem, dodać bataty z orzechami, awokado, granata i oliwki.
  • Wymieszać składniki sosu i umieścic w malym rondelku. Zagotowac i odstawic do zgestnienia. Wystudzonym polać sałatkę.

Na krewetki

  • Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć. Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę. Krewetki dodac do sałatki
Keyword bataty, krewetki, sałatka
 

 

 

 

 

 

A quick salad of sweet potatoes with shrimps. Making a salad does not require special skills. The longest you have to wait for the sweet potatoes to bake. Sweet potatoes combined with pecans, pomegranate, rocket salad, avocado with olives. Everything is covered with honey mustard dressing with the addition of cream

Sweet potato and prawns

 

For salad

  • 1 sweet potato (approx. 300 g)
  • 1 tablespoon of oil (salt, pepper, , a pinch of chili flakes)
  • 50 g of pecan nuts
  • 1/2 pomegranate fruit
  • 1 avocado diced
  • 100 g of rocket salad
  • a handful of black olives cut into slices
  • 1 tablespoon of honey mustard or dijon
  • 2 teaspoons of honey or maple syrup
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 100 ml cream double cream

For prawns

  • 250 grams of prawns
  • 4 cloves of garlic (finely chopped)
  • 40 g butter
  • 50 ml of white wine
  • 3 tablespoons extra virgin olive oil
  • sea salt to taste

For salad

  1. Peel sweet potatoes, cut into cubes. Sprinkle with olive oil, season with salt, pepper, chili
  2. Mix and place on a baking tray or in a casserole, put in an oven preheated to 200 degrees C and bake for about 30 minutes or until tender. Add nuts for 10 minutes before the end.
  3. Peel the avocado, remove the stone and cut into cubes.
  4. Place the rocket on the platter, season with salt and pepper, add sweet potatoes with nuts, avocado, pomegranate and olives.
  5. Mix the ingredients of the sauce and place in a small saucepan. Boil and set aside to dissipate. Pour on the salad.

For prawns

  1. Heat the butter in a pan, put in a chopped garlic and fry for half a minute. Put the prawns and fry for one minute on each side.
  2. Increase the heat asn pour the wine and let it evaporate. Reduce the fire to medium, turn over prawns and fry for another minute.
  3. Turn the prawns upside down and fry for another half a minute. Combine prawns with the salad

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube