Przyjemna propozycja na śniadanie z dodatkiem bagietki. Można również wykorzystać jako dodatek do mięsa. Lekkie i smakowite danie.
Sałatka z arbuzem, awokado, oliwkami i grillowanym serem halloumi
Składniki
- oliwa sok z limonki lub cytryny miód, sól, pieprz
- 1 mały mix sałat z rukolą
- 1 szklanka miąższu arbuza pokrojonego w kosteczkę
- 1 awokado
- 125 g sera halloumi do grillowania
- zagęszczony ocet balsamiczny
- 10 sztuk zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
Instrukcje
- Do większej miski wlać 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki i łyżkę miodu lub syropu klonowego, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, następnie dodać opłukaną i osuszoną sałatę i wszystko razem wymieszać.
- Sałatę wyłożyć na talerze, dodać kosteczki arbuza , obrane i pokrojone awokado i oliwki
- Ser pokroić na plastry i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Gdy ser od spodu pokryje się ciemnymi paskami i zacznie odchodzić od patelni, podważyć go łopatką i przewrócić na drugą stronę, powtórzyć grillowanie.
- Ułożyć na sałatce, doprawić wszystko świeżo zmielonym pieprzem i skropić zagęszczonym octem balsamicznym.