Sałatka z czerwoną kapustą, koprem włoskim i bobem. Kolorowa. Smaczna. Chrupiąca. Pożywna i uzależniająca. Świetna jako dodatek do mięsa lub ryby. Ja podałam z dorszem pieczonym w piekarniku. Wy możecie podać wedle swojego uznania.
Sałatka z czerwoną kapustą, koprem włoskim i bobem
Ingredients
Na sałatkę
- 1/4 poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1/2 bulwy kopru włoskiego
- 100 gr ugotowanego i obranego bobu
- 100 gr ugotowanej białej kaszy gryczanej
- 50 gr ziarna granatu
- zielona sałata
- garść świeżej poszatkowanej pietruszki
- garść pokruszonych pistacji
- sól
- pieprz
Dressing
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka majonezu
Instructions
Na sałatkę
- W misce wymieszać wszystkie składniki i doprawić sola i pieprzem.
Dressing
- Do dość miski wlać płynny miód, sok z cytryny i oliwę. Dodać musztardę i majonez
- Dokładnie wymieszać aż sos uzyska jednolitą konsystencję. Sosem polać sałatkę i wymieszać.
Salad with red cabbage, fennel and broad beans
For a salad
- 1/4 shredded red cabbage
- 1/2 fennel sliced
- 100 gr of cooked and peeled broad bean
- 100 gr of cooked white buckwheat
- 50 gr pomegranate grains
- green salad
- a handful of fresh chopped parsley
- a handful of crushed pistachios
- salt
- pepper
Dressing
- 1 tbsp honey
- 1 tablespoon of olive oil
- 1 tablespoon lemon juice
- 1 tablespoon of dijon mustard
- 1 tablespoon of mayonnaise
For a salad
- In a mixture, mix all ingredients and season with salt and pepper.
Dressing
- Pour liquid honey, lemon juice and olive oil into a pretty bowl. Add mustard and mayonnaise
- Mix thoroughly until the sauce has a uniform consistency. Pour the salad over the sauce and mix.