Ryż z jarmużem, pomidorami i czerwona fasolą
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Ryż z jarmużem, pomidorami i czerwona fasolą
- 2 łyzki oleju
- 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
- 10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 2 garście jarmuzu
- 5 suszonych pomidorów pokrojonych na mniejsze kawałki
- 50 gr ugotowanej soczewicy
- 50 gr czerwonej fasoli z puszki
- 2 kubki 250 ml pojemności ugotowanego ryzu basmati
- 4 łyzki pasty tagine
- 1 kiszona cytryna
- 1/2 szklanki wody
- sol pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyzeczki czosnku granulowanego
Na pierś z kurczaka :
- 2 piersi z kurczaka
- Sól i pieprz
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyzki sosu sojowego jasnego
Instrukcje
Ryż z jarmużem, pomidorami i czerwona fasolą
- Na oleju podsmażyc cebulę. Dodac pomidory i smazyc razem kilka minut. Dodac jarmuz i wode. Dusic razem przez kilka minut. Dodac przyprawy. Wymieszac. Dorzucic soczewice, czerwona fasole i suszone pomidory.Gotowac kolejne kilka minut. Dodac paste tagine i kiszona cytryne pokrojona na mniejsze kawalki. Dorzucic ryz. Wymieszac i gotowac do czasu odparowania czesci plynu.
Na pierś z kurczaka :
- Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
- Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę
Słowo kluczowe danie obiadowe, jarmuż, ryż
Rice with kale, tomatoes and red beans served with chicken breasts
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Rice with kale, tomatoes and red beans
- 2 tbsp of oil
- 1/2 onion diced
- 10 cherry tomatoes cut in half
- 2 handfuls of kale
- 5 dried tomatoes cut into smaller pieces
- 50 gr of cooked lentils from can
- 50 gr of red kidney beans from a can
- 2 cups 250 ml capacity of cooked basmati rice
- 4 tbsp of tagine paste
- 1 preserved lemon cuto into pieces
- 1/2 glass of water
- salt pepper
- 1 teaspoon of paprika
- 1/2 teaspoon ground cumin
- 1/2 tbsp granulated garlic
For the chicken breast:
- 2 chicken breasts
- Salt and pepper
- ½ teaspoon hot paprika powder
- 1 teaspoon paprika powder
- 1 teaspoon dried rosemary
- 1 tbsp olive
- 2 tbsp light soy sauce
Instrukcje
Rice with kale, tomatoes and red beans
- Fry onions in oil. Add tomatoes and fry together for a few minutes. Add the kale and water. Simmer together for a few minutes. Add spices. Mix. Add lentils, red beans and dried tomatoes. Cook for another few minutes. Add paste tagine and pickled lemon cut into smaller pieces. Add the rice. Mix and cook until the liquid evaporates.
For the chicken breast:
- Wash the chicken breasts, dry them. Season with spices. Rub with olive oil and soy sauce. Leave to marinate for about 1 hour
- Heat the oven to 180 ° C. In. Put the fillets together with the marinade in a casserole dish and bake for about 25 minute. Turn them halfway trough the cooking
Słowo kluczowe rice