Rumuńskie pączki Papanasi

Rumuńskie pączki Papanasi z efektem zbierania szczęki z podłogi. Niby to takie nasze oponki serowe, ale widok, że klękajcie narody. Nawet Królis doświadczalny klęknął. Nieważnie, że dlatego, że go cos w krzyzu łupnęło i z wrażenia go do podłogi przybiło. Liczy się fakt, a z faktami się nie dyskutuje.

Ciasto zagniatacie w kilka minut. Kilka minut wycinacie kształt i równie szybko pieczecie. A jeszcze szybciej znikają w paszczy Królisia. Zwłaszcza jak sie wpycha do paszczy po dwa naraz bo takie sa czaderskie

 

Rumuńskie pączki Papanasi

Servings 12

Ingredients
  

Na pączki

  • 250 g rozdrobnionego twarogu lub ricotty lub zmielonego twarogu jak na serniki tylko dobrej jakości, gęstego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 150 – 250 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • gęsta kwaśna śmietana 18%
  • konfitura wiśniowa lub owoce w syropie
  • cukier puder do oprószenia

Instructions
 

  • W misie miksera umieścić twaróg, jajko, żółtko i sok z cytryny, cukier z wanilią i sól. Dokładnie utrzeć wszystkie składniki. Dodać mąkę pszenną (zaczynając od 150 g – będzie to zależało od wilgotności i konsystencji twarogu jak i wielkości jajek; przy twarogu w kostce mniej mąki, przy zmielonym lub kremowym więcej) i sodę oczyszczoną. Dobrze wyrobić, do połączenia. Wyrobione ciasto może być lepkie, więc nie można dosypywać zbyt dużo mąki, by gotowe pączki nie były zbyt twarde.
  • Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką, rozwałkować dość grubo. Z ciasta wycinać oponki (np. przy pomocy foremki do ciastek), do każdej zachowując wykrojoną dziurkę – małą kulkę (będą potrzebne).
  • Smażyć oponki i kulki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron .Po usmażeniu odkładać na ręcznik kuchenny do odsączenia.
  • Na każdą oponkę nakładać pełną łyżkę śmietany , oblewać frużeliną wiśniową lub owocami w syropie lub konfiturą, na wierzch kłaść małą kulkę ciasta i oprószać cukrem pudrem.

 

 
 

 

 

 

 

 

źródło inspiracji https://www.mojewypieki.com/przepis/papanasi

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube