Roladki drobiowe z burakiem i kozim serem. Stosunkowo szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu a naprawdę fajnie smakują i jeszcze fajniej wyglądają po przekrojeniu na pół. Króliś ( doświadczalny ) z mięsa toleruje jedynie mięso z indyka, więć wmówiłam Kicajcowi, że je jego ulubione mięsko.
Nie było więc pyskowania i marudzenia, a nawet same pochwały jakie to “miensko z indyka pychotkowe”. ” Bosze” spuść zasłonę miłosierdzia na to stworzenie. Olać ignorancję Królisia na temat znajomości mięsa. Najważniejsze, że łajza zeżarła bez szemrania i nie trzeba było pół wieczoru tracić na głupie przepychanki słowne.
Roladki drobiowe z burakiem i kozim serem
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2
Ingredients
Na pierś z kurczaka
- 2 pojedyncze piersi kurczaka każda po około 200 g
- kozi ser w roladce pokrojony wzdłuż na 4 części
- 1 gotowany burak pokrojony w cienkie plastry
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- oregano tymianek, kurkuma, słodka papryka
- 6 plasterków suszonej szynki parmeńskiej
Instructions
Na pierś z kurczaka
- Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć płasko na blacie i rozbić na cieńsze filety. Posmarować przeciśnietym czosnkiem i posypać przyprawami. Następnie poukładać na mięsie plastry gotowanego buraka. Na wierzchu położyć kawałek koziego sera. Zawinąć roladkę . Każdą roladkę zawinąć w 2- 3 plasterki szynki.
- Umieścić w naczyniu żaroodpornym i posmarować oliwą
- Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Keyword buraki, Królikowe hity, kurczak