Roladki drobiowe nadziewane pieczarkami i serem mozarella. Łatwe w przygotowaniu, dobrze przyprawione, smacznie i efektownie prezentujące się na talerzu. Roladki podane z ziemniaczanym puree, sosem pieczarkowym i sałatką z awokado
Roladki drobiowe nadziewane pieczarkami i serem mozarella.
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Porcje 2
Składniki
- 2 średniej wielkości piersi z kurczaka rozbite
- 250 g pieczarek pokrojonych w kostkę
- 1 średniej wielkości cebula pokrojona w kostkę
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 4 plastry sera mozarella
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
Na sos pieczarkowy
- 200 gramów pieczarek kasztanowych pokrojonych w plastry
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki śmietany 18 %
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Instrukcje
Na roladki
- Cebulkę zeszklić na patelni. Do gotowej cebuli wrzucić pieczarki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusic do odparowania nadmiaru płynu.
- Na rozbitej piersi ułożyć plastry sera i pieczarkowe nadzienie. Zwinąć w roladkę. Roladki zawinąć w szynkę parmeńską.
- Roladki ułożyć w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec przez około 40 min.
Na sos pieczarkowy
- Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Na osobnej patelni, na dużym ogniu przesmażyć na brązowo pieczarki. Dodać cebulę z czosnkiem. Zmniejszyć ogień i dusić razem przez kilkanaście minut. W razie konieczności, żeby nie przypalić grzybów dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Pod koniec duszenia dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać.