Rolada z kapusty i białej kaszy gryczanej z polędwicą wieprzową to taka wariacja na temat gołąbków, które bardzo lubię. Zamiast robić gołąbki, można mniejszym nakładem pracy wyczarować pyszną roladę z liści kapusty z nadzieniem z białej kaszy gryczanej. Wystarczy sparzyć liście i ułożyć w prostokąt, rozsmarować nadzienie, zwinąć i zapiec w piekarniku, żeby delektować się pysznym smakiem.
Rolada z kapusty i białej kaszy gryczanej z polędwicą wieprzową
Składniki
Na roladę
- 6-8 liści kapusty włoskiej
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 40 g oleju rzepakowego
- 250 g ugotowanej białej fasoli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
- 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- kmin rzymski mielony
- sól i czarny pieprz
dodatkowo :
- 250 gr twarogu
- Na sos koperkowy
- 250 ml śmietanki do sosów
- 250 ml bulionu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 pęczek świeżego koperku
- sól
- pieprz
Na polędwicę wieprzową
- 500 gr polędwicy wieprzowej
- pieprz
- czosnek granulowany
- suszony rozmaryn
- suszony tymianek
- suszony majeranek
Instrukcje
Na roladę
- Na patelni umieścić olej i dodać pokrojoną cebulę i jabłko. Dodać przyprawy i brązowy cukier. Podsmażyć przez kilka minut.
- Do naczynia blendera wrzucić fasolę i sos sojowy. Zmiksować do uzyskania pasty. Dodać cebulę z jabłkami oraz kaszę gryczaną i dokładnie wymieszać.
- Pastę z kaszy wymieszać z rozdrobnionym widelcem twarogiem.
- Liście kapusty włożyć do osolonego wrzątku na 10 minut, odcedzić, ostudzić i usunąć z nich zgrubiałe części.
- Na foli aluminiowej ułożyć liście kapusty, tak aby nachodziły na siebie, na liściach rozłożyć masę z kaszy gryczanej z twarogiem i przy pomocy foli aluminiowej zwinąć roladę. Gotową roladę zawinąć w folię aluminiową na której się znajdowała. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznej foremki .Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 30 minut . Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika , odwinąć z folii.
Na sos koperkowy
- W małym rondelku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mieszać. Do garnka z masłem i mąką wlać bulion, mieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie wlać powoli śmietanę i wsypać drobno posiekany koperek. Przyprawić solą i pieprzem.
- Roladę pokroić w plastry i polać sosem koperkowym. U mnie dodatkowo polędwica wieprzowa.
Na polędwicę wieprzową
- Polędwicę posypać pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Doprawić resztą przypraw. Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste. Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .
- (Czas pieczenia polędwiczki – podziel jej wagę na pół i uzyskasz maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekaj 5-7 minut)
.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp