Szukaj
Close this search box.

Rolada wieprzowa nadziewana kasztanami i żurawiną/Pork roulade stuffed with chestnuts and cranberries

Rolada wieprzowa nadziewana kasztanami i żurawiną. Soczysta rolada wieprzowa z pysznym nadzieniem. Smak nadzienia podkręca pasta tagine  i czerwone wino. Rolada podana z pieczonymi ziemniakami i morelami.

Rolada wieprzowa nadziewana kasztanami i żurawiną

Ingredients
  

  • 1 kg schabu
  • 1 czerwona cebula
  • 200 gram gotowych kasztanów w opakowaniu
  • 100 gram żurawiny
  • 2 jabłka
  • pasta tagine
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 250 ml bulionu

Instructions
 

  • Rozgrzej piekarnik do 180C i nasmaruj żaroodporne naczynie masłem Umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Naciąć mięso tak by udało się je rozłożyć na płasko.
  • Obrać cebulę, drobno posiekać. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać posiekane kasztany. Dusić razem przez kilka minut.
  • Wrzucić pokrojone w plasterki jabłka i żurawinę. Doprawić.
  • Wlać czerwone wino i dusić do odparowania płynu. Pod koniec dodać pastę tagine. Odstawić do ostygnięcia.
  • Nałożyć 3/4 farszu na mięso pozostawiając odstęp od krawędzi ok. 2cm.
  • Następnie zawinąć schab ciasno tworząc roladę i związać nicią kuchenną.
  • Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć schab ze wszystkich stron. Zdjąć z ognia i odstawić.
  • Umieścić roladę w żaroodpornym naczyniu. Obłożyć pozostałym farszem,
  • Zalać bulionem i wstawić do piekarnika na 40-50 minut.
  • Przed podaniem usunąć nić kuchenną. Roladę podawać pokrojoną w plastry.
  • U mnie z ziemniakami i pieczonymi morelami.

Pork roulade stuffed with chestnuts and cranberries.

 

  • 1 kg of pork loin
  • 1 red onion
  • 200 gr of ready chestnuts in the package
  • 100 grams of cranberry
  • 2 apples
  • tagine paste optional
  • 100 ml of dry red wine
  • salt
  • freshly ground pepper
  • 250 ml stock
  1. Preheat the oven to 180C and lubricate the heat-resistant dish with butter
  2. Wash the meat and dry with a paper towel. Cut meat so that it can be spread flat.
  3. Peel the onions, finely chop. Fry the onions in a frying pan, add the chopped chestnuts. Simmer for several minutes. Put sliced apples and cranberries. Season well. Pour the red wine and simmer to evaporate the liquid. In the end, add the tagine paste. Set aside to cool.
  4. Put 3/4 of stuffing on the meat leaving an edge distance of approx. 2 cm. Then wrap the pork tightly creating a roulade and tie with a kitchen thread. Heat the oil in a pan and fry the pork chop on all sides. Remove from the fire and set aside. Place the roulade in an ovenproof dish. Pour the remaining stuffing, pour the broth and put in the oven for 40-50 minutes. Remove the kitchen thread before serving. Roll the roulade in slices.
  5. For me with potatoes and roasted apricots.

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube