Rolada kapuściana z prażonej kaszy gryczanej. Danie dla miłośników prażonej kaszy gryczanej, grzybów i kapusty. Tym razem bez mięsa, ale w towarzystwie pysznego sosu grzybowego i ziemniaków hasselback.
Rolada kapuściana z prażonej kaszy gryczanej
Składniki
Na roladę
- liście kapusty włoskiej
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prazonej
- 100 gramów suszonych grzyb namoczonych wcześniej w wodzie
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól i czarny pieprz
- kmin mielony
- czubryca
- 1 cebula pokrojna w kostkę
- 2 jabłka pokrojone w kostkę
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna jałowca
- 2 ziela angielskie
- 40 g oleju rzepakowego
- 250 g ugotowanej białej fasoli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
- 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól i czarny pieprz
Na sos grzybowy
- 100 gramów suszonych grzybów namoczonych w wodzie
- 250 gramów pieczarek pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 250 ml gęstej śmietanki do sosów
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Instrukcje
Na roladę
- Na patelni umieścić olej i dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć i dodac odsączone z wody grzyby pokrojone na mniejsze kawałki. W trakcie smażenia dodać pokrojone w kostkę jabłko. Dodać przyprawy (liść laurowy, jałowiec i ziele angielski. Podsmażyć przez kilka minut. Usunąć ziarna przypraw i liść laurowy.
- Do naczynia blendera wrzucić fasolę, sos sojowy, tymianek, majeranek, świeżą natkę pietruszki oraz pozostałe przyprawy. Zmiksować do uzyskania pasty. Dodać cebulę z jabłkami i grzybami oraz kaszę gryczaną i dokładnie wymieszać.
- Liście kapusty włożyć do osolonego wrzątku na 10 minut, odcedzić, ostudzić i usunąć z nich zgrubiałe części.
- Na foli aluminiowej ułożyć liście kapusty, tak aby nachodziły na siebie, na liściach rozłożyć masę z kaszy gryczanej i przy pomocy foli aluminiowej zwinąć roladę. Gotową roladę zawinąć w folię aluminiową na której się znajdowała. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznej foremki .Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 30 minut . Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika , odwinąć z folii.
Na sos grzybowy
- Na oleju z masłem zeszklić cebulę. Dodać pieczarki. Podsmażyć razem z cebulą. Następnie dodać odsączone suszone grzyby i chwilę razem podsmażyć co chwilę mieszając.Wlać wino i wlać wodę z grzybów, doprawić solą oraz pieprzem gotować przez około 30 minut do miękkości grzybów.
- Na koniec dodać śmietankę.
- Roladę podawać z sosem grzybowym. U mnie dodatkowo sałatka ( awokado, seler naciowy, jabłko i ogórek w sosie majonezowo musztardowyoraz ziemniaki hasselback
Cabbage roulade with roasted buckwheat and mushroom sauce
For roulade
- savoy cabbage leaves
- 1 cup of cooked buckwheat groats
- 100 g of dried wild mushrooms previously soaked in water
- 1 tablespoon of vegetable oil
- salt and black pepper
- ground cumin
- 1 diced onion
- 2 apples cut into cubes
- 2 bay leaves
- 2 juniper seeds
- 2 allspice
- 40 g oil
- 250 g boiled white beans
- 1 tablespoon of soy sauce
- 1 tablespoon chopped fresh parsley
- 1/2 teaspoon fresh thyme
- 1/2 teaspoon of dried marjoram
- salt and black pepper
For mushroom sauce
- 100 grams of dried mushrooms (soaked in water)
- 250 grams of mushrooms sliced
- 2 tablespoons of butter
- 1 tablespoon of vegetable oil
- 1 small onion diced
- 250 ml single cream
- 1/3 of a glass of dry white wine
- salt
- pepper
For roulade
- Put the oil in the pan and add chopped onion. Fry and add soaked wild mushrooms cut into smaller pieces. Add the diced apple. Add spices (bay leaf, juniper, and allspice). Fry for a few minutes. Remove the spice grains and bay leaf.
- Put the beans, soy sauce, thyme, marjoram, fresh parsley and other spices in the blender dish. Mix to get a paste. Add onion with apples, mushrooms and buckwheat and mix thoroughly.
- Put the cabbage leaves into salted boiling water for 10 minutes, strain, cool and remove the coarse parts.
- Place the cabbage leaves on the aluminum foil so that they overlap on the leaves, spread out the filling. Using aluminum foil roll the roulade. Put into a ceramic dish. Put in a pre-heated oven to 180 degrees C and bake about 30 minutes. After this time, remove from the oven, unwrap from the foil.
For mushroom sauce
- Scatter onions in oil with butter. Add mushrooms. Fry together with onions. Then add drained dried mushrooms and fry together briefly stirring every now and then. Add the wine and pour the water from the mushrooms, season with salt and pepper, boil for about 30 minutes until the softness of the mushrooms.
- Finally, add the cream.
- Roulade with mushroom sauce. For me, additionally a salad (avocado, celery, apple, and cucumber in mayonnaise mustard saucand hasselback potatoes