Rolada jagodowa. Puszyta rolada biszkoptowa nasączona likierem kokosowym przełożona bitą śmietaną, dżemem jagodowym i jagodami. Smak i obłedny wygląd.
Rolada jagodowa
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 10
Składniki
Na ciasto
- 9 jaj żółtka i białka osobno
- 270 g mąki tortowej
- 270 g drobnego cukru
Na krem
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 350 g świeżych jagód
- 1/2 słoiczka dżemu jagodowego
- likier kokosowy do nasądzenia
Instrukcje
Na ciasto
- W dużej misie umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach za każdym razem mieszając do połączenia składników. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Piec około 15-20 min. Po wyjeciu od razu zwinąć w roladę i odstawic do ostudzenia.
Na krem śmietanowy
- Ubić śmietanę z cukrem do uzyskania puszystego kremu
Na roladę
- Wierzch rolady nasączyć likierem. Posmarować bitą śmietaną. Na to wyłozyć dźem jagodowy i jagody. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Słowo kluczowe jagody, królik na słodko, rolada




