Rolada jabłkowa. Lubię wszystko, co jabłkowe. Uwielbiam prażone jabłka z dodatkiem cynamonu i cukru. Tu, tak przygotowane jabłka zamknięte w biszkoptowej roladzie nasączonej sokiem jabłkowym. Rolada dodatkowo nadziana bitą śmietaną. Prosto i smacznie 🙂
Rolada jabłkowa
Składniki
Na jabłka
- 1,5 kg jabłek najlepiej jędrnych i kwaśnych np. antonówka, szara renetamobrane i pokrojone w kostkę
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki cukru lub więcej, w zależności od odmiany jabłek
- 2 – 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 łyżka masła
Na ciasto
- 9 jaj żółtka i białka osobno
- 270 g mąki tortowej
- 270 g drobnego cukru
Na krem
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 1/2 szkl soku jabłkowego do nasączenia biszkoptu
Instrukcje
Na jabłka
- Do garnka wlać sok z cytryny, wodę, wsypać cukier, cynamon oraz jabłka. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum i pogotować około 15 minut często mieszając (lub dłużej, do 30 minut), do momentu aż jabłka zmiękną i się rozpadną.
- Podczas gotowania dodać 1 łyżkę masła, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia
Na ciasto
- W dużej misie umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach za każdym razem mieszając do połączenia składników. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Piec około 15-20 min. Po wyjecieu od razu zwinąć w roladę i odstawic do ostudzenia.
- Na krem śmietanowy
- Ubić śmietanę z cukrem do uzyskania puszystego kremu
Na roladę
- Wierzch rolady nasączyć sokiem jabłkowym. Posmarować bitą śmietaną. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem