Rolada gołąbkowa z kapustą panierowaną w bułce tartej i sałatką ziemniaczaną
Składniki
Na roladę gołąbkową:
- Liście młodej kapusty
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego
- Cebula
- 150 g ryżu
- 1 jajko
- Sól
- Pieprz
- Czosnek granulowany
- Suszone oregano
- Suszony tymianek
- 500 ml kwaśnej śmietany
- 250 ml bulionu warzywnego
- Świeży koper
- Folia aluminiowa
Na sałatkę ziemniaczaną
- 2 ziemniaki
- 200 gram zielonej fasoli
- 1/4 pęczka koperku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- majonez 2 łyżki
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Na kapustę panierowaną w bułce tartej:
- średnia główka białej kapusty
- 3 jajka
- bułka tarta do panierki
- sól pieprz
- olej do smażenia
Instrukcje
Na roladę gołąbkową:
- Liście kapusty włożyć do osolonego wrzątku na 10 minut, odcedzić, ostudzić i usunąć z nich zgrubiałe części.
- Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, przelać zimną wodą na sicie, odsączyć i wystudzony dodać do mięsa. Dodać jajko . Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki) i resztą przypraw . Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią.
- Na foli aluminiowej ułożyć liście kapusty, tak aby nachodziły na siebie. Na liściach rozłożyć masę mięsno ryżową i przy pomocy foli aluminiowej zwinąć roladę. Gotową roladę zawinąć w folię aluminiową na której się znajdowała. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznej foremki .Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 30 minut . Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika , odwinąć z folii . Włożyć ponownie do naczynia i zalać śmietaną wymieszaną z bulionem warzywnym i koprem . Wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut.
Na sałatkę ziemniaczaną
- Ziemniaki ugotować w łupinach (można dzień wcześniej), odstawić do ostygnięcia . Następnie obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Zieloną fasolę soi dodać do ziemniaków i doprawić solą oraz grubo mielonym pieprzem. Majonez wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanym koperkiem. Sos wymieszać z warzywami.
Na kapustę panierowaną w bułce tartej:
- Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, główkę przekroić na pół. Gotować ok.20 minut w osolonej wrzącej wodzie. Osączyć i odstawić do wystudzenia. Każdą połówkę kapusty
- pokroić wzdłuż w cząstki, tak aby w każdej znalazł się kawałek głąba. Jajka rozkłócić widelcem Dodać szczyptę soli. Każdy kawałek kapusty obtoczyć najpierw w jajkach, a następnie w bułce tartej. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kapustę na rumiano.