To taka opcja dla leniwych lub zabieganych. Kiedy nie chce lub z braku czasu nie można się bawić w zawijanie gołąbków. Nadal smacznie i efektownie wygląda. U mnie w domu gołąbki robiło się w zalewie śmietanowej z dodatkiem świeżego kopru.
Rolada gołąbkowa podawana z sosem pieczarkowym i ziemniaczanym puree
Ingredients
- Liście młodej kapusty
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego
- Cebula
- 150 g ryżu
- 1 jajko
- Sól
- Pieprz
- Czosnek granulowany
- Suszone oregano
- Suszony tymianek
- 500 ml kwaśnej śmietany
- 250 ml bulionu warzywnego
- Świeży koper
- Folia aluminiowa
Sos pieczarkowo śmietanowy:
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego koperku
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
Instructions
- Liście kapusty włożyć do osolonego wrzątku na 10 minut,odcedzić,ostudzić i usunąć z nich zgrubiałe części.
- Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, przelać zimną wodą na sicie, odsączyć i wystudzony dodać do mięsa.Dodać jajko . Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki) i resztą przypraw . Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią.
- Na foli aluminiowej ułożyć liście kapusty, tak aby nachodziły na siebie,na liściach rozłożyć masę mięsno ryżową i przy pomocy foli aluminiowej zwinąć roladę. Gotową roladę zawinąć w folię aluminiową na której się znajdowała. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznej foremki .Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 30 minut . Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika , odwinąć z folii . Włożyć ponownie do naczynia i zalać śmietaną wymieszaną z bulionem warzywnym i koprem . Wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut
- Sos pieczarkowo śmietanowy:
- Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na oleju
- Pieczarki obrać, pokroić i wymieszać z cebulką. Usmażyć. Pod koniec smażenia posolić. Dodać trochę wody. Zagotować Mąkę rozmieszać w 5 łyżkach wody. Tak przygotowaną mąkę wlać do pieczarek . Zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać śmietanę i koper . Wymieszać.
- Podawać z sosem pieczarkowym