Rolada bezowa z kremem z czarnej porzeczki i truskawkami. Pomysł na roladę powstał, bo przy robieniu kremu porzeczkowego ( blackcurrant curd ) zużyłam sporo żółtek i trzeba było spożytkować białka. To jeden z tych deserów z efektem WOW jakie to dobre. Wszystko tu się cudnie komponuje. Chrupiąca z zewnątrz i lekko wilgotna w środku beza. Kwasowy krem z czarnej porzeczki, bita śmietana i truskawki. W tym roku w Anglii pogoda wyjątkowo dopisała i truskawki są nie tylko słodkie ale tez mają piękny, intensywnie czerwony kolor.
Rolada bezowa z kremem z czarnej porzeczki
Prep Time 30 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 30 mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 8
Ingredients
Na krem porzeczkowy ( blackcurrant curd ) Krem można zrobic dzień wcześniej
- 10 żółtek
- 250 gr drobnego cukru
- 200 gr miękkiego masła
- 2 cytryny
- 700 gr mrożonych czarnych porzeczek mogą być świeże
Na roladę bezową
- 9 białek
- 360 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru pudru
Na nadzienie
- 400 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej i ubitej z 2 łyżkami cukru pudru
- kilka łyżek kremu porzeczkowego-porzeczkowy curd
Instructions
Na krem porzeczkowy ( blackcurrant curd )
- Mrożoną porzeczkę umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować na gładką masę. W razie konieczności przetrzeć przez sitko.
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać porzeczkowe pure.
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno porzeczkową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .
Na roladę bezową
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać cukier, stopniowo i łyżka po łyżce, dalej ubijając do otrzymania gęstej, sztywnej, błyszczącej piany. Na koniec dodać łyżeczkę skrobi i zmiksować.
- Blachę o wymiarach 27 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na nią wyłożyć masę bezową, wyrównać.
- Piec w temperaturze 120 stopni przez około 60 minut. Odstawić do wystudzenia.
Na nadzienie
- Roladę posmarować ubitą śmietaną. Na niej łyżeczką rozłożyć krem porzeczkowy i ułożyć odszypułkowane truskawki. Zwinąć, zaczynając zwijanie od krótszego boku, schłodzić.
Keyword beza, czarna porzeczka, deser bezowy, królik na słodko