Szukaj
Close this search box.

Rolada ananasowa/Pineapple curd roulade

Rolada ananasowa. Rolada nadziewana kremem ananasowym (curd) na bazie ananasowego puree, żółtek, masła i cukru. Do tego bita śmietana. Ciasto nasączone sokiem ananasowym. Jest słodko, ale ta słodycz przełamana jest kwaskowym smakiem. Dzięki nasączeniu rolady sokiem ananasowym ciasto nie jest za suche. Ogólnie bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu kombinacja smaków.

Rolada ananasowa

Składniki
  

Ananasowy krem ( można zrobić dzień wcześniej )

  • 10 żółtek
  • 250 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 cytryny sok
  • 800 g ananasa z puszki zblendowanego , część soku zostawić do nasączenia ciasta

Na ciasto

  • 9 jaj żółtka i białka osobno
  • 270 g mąki tortowej
  • 270 g drobnego cukru

Na krem

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Instrukcje
 

Ananasowy krem

  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać zblendowanego ananasa.
  • W garnku podgrzać wodę. Na garnku postawić masę jajeczno ananasową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.

Na ciasto

  • W dużej misie umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach za każdym razem mieszając do połączenia składników. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Piec około 15-20 min. Wystudzić
  • Na krem śmietanowy
  • Ubić śmietanę z cukrem do uzyskania puszystego kremu

Na roladę

  • Wierzch rolady nasączyć ananasowym sokiem. Posmarować bitą śmietaną i na wierzchu ananasowym kremem. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

 

 

 

Pineapple curd roulade

 

Pineapple curd (can be done the day before)

  • 10 egg yolks
  • 250 g of caster sugar
  • 200 g of soft butter
  • 2 lemons juice
  • 800 g canned pineapple blended, leave some of the juice to soak the cake

For the cake

  • 9 eggs yolks and whites separately
  • 270 g of sponge flour
  • 270 g of caster sugar

For cream

  • 300 ml double cream
  • 2 tablespoons icing

Pineapple curd

  1. Put the pineapple puree into a heatproof bowl. Set the bowl over a pan of gently simmering water, making sure the water is not touching the bottom of the bowl.
  2. Add the butter and sugar to the pan and heat gently on the lowest setting until they have both dissolved.
  3. Lightly whisk the egg yolks and stir them into the pineapple mixture. Whisk until all of the ingredients are well combined, then leave to cook for 30 min, stirring every now and again, until the mixture is creamy and thick enough to coat the back of a spoon.
  4. Remove the curd from the hob and set aside to cool, stirring occasionally as it cools. Once cooled, spoon the curd into sterilized jars and seal. Keep in the fridge until ready to use.

For the cake

  1. Put yolks and sugar in a large bowl. Beat until light, the fluffy egg mixture is obtained. Add sifted flour to the egg mixture. Mix gently to combine the ingredients. In a separate bowl, beat the whites rigidly. Add the beaten whites in three turns, mixing each time to combine the ingredients. Line a large tray with parchment paper. Spread the batter evenly and put in the oven preheated to 180 Bake for about 15-20 min. Cool down

For cream

  1. Whip the cream with sugar till fluffy

For a roulade

  1. Soak the top of the roulade with pineapple juice. Spread with whipped cream and pineapple curd on top. Roll into a roulade. Put in the fridge for two hours to cool. Sprinkle with icing sugar before serving

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube