Z serii: O Boże jakie to dobre. Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem pistacjowym. Pistacje to moje ulubione orzechy. Tutaj kremowe nadzienie połączone z pokruszonymi pistacjami. Jest niebo w gębie.
Rogaliki z nadzieniem pistacjowym
Ingredients
Na ciasto krucho-drożdżowe
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 szklanki mąki pszennej
- 60 g drożdży świeżych lub 30 g drożdży suchych
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
Na nadzienie pistacjowe:
- 300 g obranych i pozbawionych skórki niesolonych pistacji plus 100 gram pokruszonych pistacji jako dodatek do nadzienia
- 75 ml wody
- 200 g cukru
- 200 gram kremu pistacjowego ze słoika
Instructions
Na ciasto krucho-drożdżowe
- 1/3 szklanki śmietany, świeże drożdże (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką) i cukier wymieszać, zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką , ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, dokładnie przykryte folią spożywczą.
Na nadzienie pistacjowe:
- Pistacje wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i prażyć 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st C.
- Z wody i cukru zrobić syrop, gotować aż syrop zagęści się i osiągnie temperaturę 120 st C.
- Przelać na uprażone orzechy, ostawić do ostygnięcia na 10 minut;
- Pistacje z syropem zmiksować na gęstą masę (w malakserze).Gładką masę przełożyć do miski i wymieszać z kremem pistacjowym ze słoika. Dodać 100 gram pokruszonych pistacji.
- Na drugi dzień ciasto wyjąć, ponownie wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki: przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć z ciasta koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść pistacjowe nadzienie , zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoić objętość).
- Piec w temperaturze 190ºC przez 15 – 20 minut, do rumianego koloru. Wyjąć, polukrować.