Szukaj
Close this search box.

Rogaliki z nadzieniem pistacjowym

Z serii: O Boże jakie to dobre. Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem pistacjowym. Pistacje to moje ulubione orzechy. Tutaj kremowe nadzienie połączone z pokruszonymi pistacjami. Jest niebo w gębie. 

Rogaliki z nadzieniem pistacjowym

Składniki
  

Na ciasto krucho-drożdżowe

  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 60 g drożdży świeżych lub 30 g drożdży suchych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%

Na nadzienie pistacjowe:

  • 300 g obranych i pozbawionych skórki niesolonych pistacji plus 100 gram pokruszonych pistacji jako dodatek do nadzienia
  • 75 ml wody
  • 200 g cukru
  • 200 gram kremu pistacjowego ze słoika

Instrukcje
 

Na ciasto krucho-drożdżowe

  • 1/3 szklanki śmietany, świeże drożdże (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką) i cukier wymieszać, zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką , ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, dokładnie przykryte folią spożywczą.

Na nadzienie pistacjowe:

  • Pistacje wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i prażyć 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st C.
  • Z wody i cukru zrobić syrop, gotować aż syrop zagęści się i osiągnie temperaturę 120 st C.
  • Przelać na uprażone orzechy, ostawić do ostygnięcia na 10 minut;
  • Pistacje z syropem zmiksować na gęstą masę (w malakserze).Gładką masę przełożyć do miski i wymieszać z kremem pistacjowym ze słoika. Dodać 100 gram pokruszonych pistacji.
  • Na drugi dzień ciasto wyjąć, ponownie wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki: przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć z ciasta koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść pistacjowe nadzienie , zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoić objętość).
  • Piec w temperaturze 190ºC przez 15 – 20 minut, do rumianego koloru. Wyjąć, polukrować.

 

P1014936.JPG

P1014951.JPG

P1014941.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube