Sernik na zimno z rabarbarem, Sezon na rabarbar w pełni, trzeba więc z niego korzystać, póki nie jest za późno. Kremowy, delikatny sernik na spodzie z ciasteczek lotus z kwaskowym , charakternym rabarbarem to idealne połączenie do popołudniowej kawy.
Sernik na zimno z rabarbarem/Rhubarb cheesecake
Ingredients
Na ciasteczkowy spód
- 70 g masła roztopionego
- 210 g ciastek lotus
Na rabarbar
- 6 łodyg rabarbaru pokrojonego na mniejsze kawałki
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/2 opakowania żółtej galaretki
Na masę serową
- 1200 ml sera typu philadelphia
- 3/4 szkl cukru
- sok z 1 cytryny
- 12 listkow zelatyny
Instructions
Na ciasteczkowy spód
- Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć masą ciasteczkową.Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Na rabarbar
- Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie rabarbar i podsmażać przez 2-3 minuty. Na koniec posypać rabarbar cukrem i dokładnie mieszając, karmelizowac go przez kolejne 1-2 minuty. Pod koniec wsypać gaslaretkę i dokładnie wymieszać. Wystudzić
Na masę serową
- Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem. Wycisnąć sok z cytryny, dodać do masy
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Mase serowa wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu zrobic kleksy z rabarbaru. Wstawic do lodówki do stężenia